Начало / Критика / Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

Лий Чайлд заяви, че не се интересува в какъв формат са неговите книги – на хартия или екран, стига те да достигат до читателите, съобщи британският „Телеграф“. Авторът на успешната поредица с главен герой Джак Ричър говори и за диспута между издателството „Hachette“ и „Амазон“. Ето какво сподели Чайлд пред Би Би Си:

„Не ме интересува формата на книгите ми. Нека наемат, ако искат Скарлет Йохансон, която да шепне романите на ушите ви. За мен е ОК, важното е да чуете моята история“.

Чайлд е един от 900-те автори, участващи в последната кампания срещу „Амазон“. Той адресира и публикуваното писмо до читателите от компанията на Джеф Безос, в което като главен мотив беше изтъкнато желанието на корпорацията да разпространява е-издания на по-ниски цени.

„Харесвам „Амазон“. Имам много приятели там. Но ако имаш добър приятел, който не се държи добре, не го застрелваш в главата и погребваш в гората. Говориш с него, казваш му – приятелю, преминаваш границата, стегни се. Това е позицията и на 900-те автори. „Амазон“ използва писателите като косвени жертви, а читателите като пионки. Трябва да си зададем въпроса какво стои зад всичко това. Изстискват клиента като го лишават от това, което иска – потребителят иска дадени книги, но не ги получава заради този спор. Не е коректно от тяхна страна да твърдят, че всичко е за по-ниски цени. Самите издатели вече намаляват цените на книгите известно време след публикуване, за да продадат повече копия“.

Най-голямото препятствие в преговорите между френската издателска къща и „Амазон“ е цената на новите е-книги. Онлайн търговецът иска да я намали на 9,99 долара, а не както досега – между 12,99 и 19,99 долара. По-рано това лято от организацията на Безос спряха „Hachette“ от директни продажби на книгите на читателите. Вместо това те отбелязаха техните заглавия като „изчерпани“ и насочиха потребителите към други търговци. Чайлд е на мнение, че „Амазон“ иска да „превземе света“, поставяйки прекалено ниски цени, което ще насочи клиентите към купуване на техния продукт „Kindle“. Напомняме, че на този четец могат да се четат само книги в определен текстови формат.

„Kindle“ си намери добра, солидна ниша – отлично от бизнес гледна точка. Но на „Амазон“ не им стига. Те искат да превземат света. Книгите не могат да станат по-евтини, отколкото са в момента. Не е осъществимо“, допълва Чайлд.

Свързани заглавия

„Амазон“ отговори на „Hachette“ с писмо до читателите

Писатели платиха цяла страница реклама срещу „Амазон”

 900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Лий Чайлд пусна нов разказ за Джак Ричър, засега само електронно

Лий Чайлд: Ръсел Кроу бе твърде дебел за Джак Ричър

Лий Чайлд в разговор с феновете си: Сега Джак Ричър е на 50 и започва да напада хората с проходилката си
Лий Чайлд: Ако не съм се наслаждавал на някоя книга, вината е била в мен
Ясни са номинациите за наградите на Асоциацията на криминалните писатели във Великобритания
Фредерик Форсайт получи „Диамантен кинжал”

Книги от Лий Чайлд тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …