Начало / Критика / Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

Лий Чайлд заяви, че не се интересува в какъв формат са неговите книги – на хартия или екран, стига те да достигат до читателите, съобщи британският „Телеграф“. Авторът на успешната поредица с главен герой Джак Ричър говори и за диспута между издателството „Hachette“ и „Амазон“. Ето какво сподели Чайлд пред Би Би Си:

„Не ме интересува формата на книгите ми. Нека наемат, ако искат Скарлет Йохансон, която да шепне романите на ушите ви. За мен е ОК, важното е да чуете моята история“.

Чайлд е един от 900-те автори, участващи в последната кампания срещу „Амазон“. Той адресира и публикуваното писмо до читателите от компанията на Джеф Безос, в което като главен мотив беше изтъкнато желанието на корпорацията да разпространява е-издания на по-ниски цени.

„Харесвам „Амазон“. Имам много приятели там. Но ако имаш добър приятел, който не се държи добре, не го застрелваш в главата и погребваш в гората. Говориш с него, казваш му – приятелю, преминаваш границата, стегни се. Това е позицията и на 900-те автори. „Амазон“ използва писателите като косвени жертви, а читателите като пионки. Трябва да си зададем въпроса какво стои зад всичко това. Изстискват клиента като го лишават от това, което иска – потребителят иска дадени книги, но не ги получава заради този спор. Не е коректно от тяхна страна да твърдят, че всичко е за по-ниски цени. Самите издатели вече намаляват цените на книгите известно време след публикуване, за да продадат повече копия“.

Най-голямото препятствие в преговорите между френската издателска къща и „Амазон“ е цената на новите е-книги. Онлайн търговецът иска да я намали на 9,99 долара, а не както досега – между 12,99 и 19,99 долара. По-рано това лято от организацията на Безос спряха „Hachette“ от директни продажби на книгите на читателите. Вместо това те отбелязаха техните заглавия като „изчерпани“ и насочиха потребителите към други търговци. Чайлд е на мнение, че „Амазон“ иска да „превземе света“, поставяйки прекалено ниски цени, което ще насочи клиентите към купуване на техния продукт „Kindle“. Напомняме, че на този четец могат да се четат само книги в определен текстови формат.

„Kindle“ си намери добра, солидна ниша – отлично от бизнес гледна точка. Но на „Амазон“ не им стига. Те искат да превземат света. Книгите не могат да станат по-евтини, отколкото са в момента. Не е осъществимо“, допълва Чайлд.

Свързани заглавия

„Амазон“ отговори на „Hachette“ с писмо до читателите

Писатели платиха цяла страница реклама срещу „Амазон”

 900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Лий Чайлд пусна нов разказ за Джак Ричър, засега само електронно

Лий Чайлд: Ръсел Кроу бе твърде дебел за Джак Ричър

Лий Чайлд в разговор с феновете си: Сега Джак Ричър е на 50 и започва да напада хората с проходилката си
Лий Чайлд: Ако не съм се наслаждавал на някоя книга, вината е била в мен
Ясни са номинациите за наградите на Асоциацията на криминалните писатели във Великобритания
Фредерик Форсайт получи „Диамантен кинжал”

Книги от Лий Чайлд тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …