Начало / Критика / „За ползата от нечетенето и вредата от четенето“

„За ползата от нечетенето и вредата от четенето“

Предлагаме ви два текста на тема „За ползата от нечетенето и вредата от четенето“. Елена Каврошилова и Наталия Москова участваха в едноименния конкурс на фестивала „Четящият човек“, провел се в Бургас през юни тази година.

––––––––––

Елена КАВРОШИЛОВА

Имайки предвид духовните ти недъзи, ползата от нечетенето е възможността да продължиш да си мислиш, че притежаваш неповторими умствени и нравствени качества. Да четеш означава да откъснеш душата от егото си, да забравиш, че то съществува, и да се слезеш в дълбокото гърло на мрачна пещера, от която със сигурност няма да излезеш…или поне няма да си същият. Когато не четеш, призмата, през която гледаш света, в крайна сметка се оказва обикновен многоъгълник. Това е удобно обстоятелство, което те кара да мислиш, че светът може да бъде видян само и единствено като плоскост, служеща за основа, върху която да се закрепват сгради и растения и да се движат хора и животни. Добрата новина е, че чрез нечетенето успяваш да поддържаш илюзията си,  която всъщност е толкова крехка, че всяка една смислово подредена редица от думи е способна да я срине до основи.

Нечетенето е като безплатна застраховка, че ще продължиш да бъдеш същият, какъвто си бил- скрит в тясната кутийка на собственото си его. Четенето е дейност, която заплашва да те промени. Да те извади от покоя, от духовната инертност. Четенето е като бомбардировка от въпроси, които унищожават всяка сигурност, като електрически стол, каращ душата ти да се гърчи от съмнение, като пързалка, по която се спускаш в плаващи пясъци…Звучи болезнено и няма защо да те залъгвам- понякога е така.

Мъчително е да разбереш, че не си съвършен, за какъвто се мислиш. Че има много по-добри, по-смели, по-умни от теб. Удар по егото. О, ужас! Ти не си оста, около която се върти земното кълбо. Ти си малък, нищожен, незначителен в сравнение с това, което ти се разкрива чрез книгите. Един съвет от мен- стой далеч от тях. Както когато са ти казвали никога да не палиш цигара, защото ще се пристрастиш на секундата. Същото е. Вредно е, унищожително е за егото ти. Оцеляването му е жизнено важно за цялото човечество. Рискуваш цял живот да не можеш да се отървеш от чувството за малоценност, което може да бъде само временно притъпено с…четене. Душата ти ще е в покой само до следващата поредица от думи.

––––––-

 Наталия МОСКОВА

Казано е : В началото бе словото . Словото роди писмената . Словото е влияние . Писменото слово е окрилено влияние .Защото казаното отлита, а написаното остава .

Влиянието е сила.Силата е власт .Но властта покварява и развращава имащтите я.

Знанието е сила . Но силата е в атомната бомба . Атомната бомба е разруха , смърт и опустошение . Ерго- знанието е вредно и опасно, а то идва с четенето . Следователно четенето е вредно и опасно .

За предотвратяването на погрома е намерено решение . Виж “451 градуса по Фаренхайт ”.

За да има четящи , трябва да има книги . “Книгопечатането е артилерията на мисълта ” (П. Буаст)и затова войната срещу четенето ще е трудна и ще се води на два фронта-срещу “артилерията“ и срещу произведеното от нея . Решението с високи градуси по Фаренхайт е правилното решение . Няма книги- няма знание, няма въпроси ,няма терзания! Абсолютното решение е изкореняването на азбуката – от това зло семе се пръква писането и четенето . А четенето , вече знаем, е вредно и опасно .Заштото предизвиква мисли и провокира. Мисленето е по-висш етап на вредност .

Затова- назад към природата ! Виж “Повелителят на мухите ”

Просвещението чрез четене ражда жажда за свобода , освобождава мисълта , прекрачва наложените граници – и хоп – Революции !А революциите са кръв, болка и страдания .

Затова четенето е вредно. Не ни трябват проблеми ! Най-добре – спокойно в кошарата ! Виж “Фермата” и “Охлюв по склона“. Ред ‚ без терзания .

Да повторим: Мисленето и знанието са рожби на четенето и носят вредни въпроси и терзания. Нека изтръгнем корените им-черните букви от белите полета и няма да има терзания и душевни болки !

Пример: Четеш “Малкият принц ” Отровата на черните букви прониква в мозъка и сърцето ти , нещо стисва гърлото ти. Боли те , може би за изгубената детска чистота , добронамереност и сърдечност . Боли и страдаш! Разбираш ли, че четенето безспорно е вредно?

Да не четеш е правилното полезно решение ! Единственото. Не четеш и няма болка , страдание и съчувствие, няма мъчителни въпроси . Тананикаш си реклами и обсъждаш промоции . Ведро ти е и не се тормозиш да мислиш .Затова, да не четеш е много полезно, това е правилното решение !

А за да помогнеш на четящите нещастни хора вземи огнепръскачката на Монтег! А ако покрай книгите пламне и някой от онези четящи глупци-загубата няма да е голяма! Ще има повече телевизионни стени за теб и за подобните на теб !

И след като изгориш книгите , а с тях знанието и състраданието , ще остане само властната сила на огъня , на огъня от пещерата ! И властта над него ще е в твоите ръце!.

И последно: За да учиш и научиш азбуката е необходимо усилие. Трябва ти учител , за да те научи да сричаш , а после и да четеш. Необходим ще ти е и духовен водач , за да прогледнеш за истинските неща и да откриеш тъмни и мрачни същности и ведри и светли мечти и идеали. И да осъзнаеш драматичността на човешкия живот и цивилизация . Ще страдаш , нещастнико ! И защо ! И всичко това защо- за да се превърнеш в мекушава нерешителна медуза !

Колко излишни усилия !

Вече си наясно ! Четенето е вредно !Този текст , надявам се, също .

Свързани заглавия

Творбите, получили поощрителни награди в конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”

Творбите, класирани на трето място в конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”

Творбите, класирани на второ място в конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”

Третият фестивал „Четящият човек”: Четящите хора продължават живота на книгата

1922-ма са чели книги в градския транспорт на Бургас, 50 от тях печелят награди
Пълният списък на победители от конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето“
Обявиха победителите във фотоконкурса на „Четящият човек“
Любен Дилов-син: Читателите на хартия скоро ще бъдат секта
Палми Ранчев: Спортът е хигиена. Писането е друг спорт
Христо Карастоянов пренесе публиката в далечната 1925 г.
Децата от „Усмивка“ четоха „Малкият принц“ на връстници от детски домове
Книжарите от „Хеликон-Бургас“ изненадаха с гурме и тест писатели и гости
Творбите, спечелили конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”
Антон Парталев и Христо Кърджилов спечелиха конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето” (обновена)
Четящите хора пътуваха безплатно в градския транспорт на Бургас
Обявиха победителите в кулинарния конкурс на „Четящият човек“
Николай Фенерски сготви рибена чорба за „Четящият човек“
Мирела Иванова: Поезията е един от синонимите на свободата
Днес градският транспорт в Бургас е безплатен за четящите хора
„Четящият човек” завладя Морската градина във втория фестивален ден
„Четящият човек” потегли на трета обиколка
Георги Лозанов е носителят на наградата „Четящият човек” за 2014 г.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …