Начало / Критика / „За ползата от нечетенето и вредата от четенето“

„За ползата от нечетенето и вредата от четенето“

Предлагаме ви два текста на тема „За ползата от нечетенето и вредата от четенето“. Елена Каврошилова и Наталия Москова участваха в едноименния конкурс на фестивала „Четящият човек“, провел се в Бургас през юни тази година.

––––––––––

Елена КАВРОШИЛОВА

Имайки предвид духовните ти недъзи, ползата от нечетенето е възможността да продължиш да си мислиш, че притежаваш неповторими умствени и нравствени качества. Да четеш означава да откъснеш душата от егото си, да забравиш, че то съществува, и да се слезеш в дълбокото гърло на мрачна пещера, от която със сигурност няма да излезеш…или поне няма да си същият. Когато не четеш, призмата, през която гледаш света, в крайна сметка се оказва обикновен многоъгълник. Това е удобно обстоятелство, което те кара да мислиш, че светът може да бъде видян само и единствено като плоскост, служеща за основа, върху която да се закрепват сгради и растения и да се движат хора и животни. Добрата новина е, че чрез нечетенето успяваш да поддържаш илюзията си,  която всъщност е толкова крехка, че всяка една смислово подредена редица от думи е способна да я срине до основи.

Нечетенето е като безплатна застраховка, че ще продължиш да бъдеш същият, какъвто си бил- скрит в тясната кутийка на собственото си его. Четенето е дейност, която заплашва да те промени. Да те извади от покоя, от духовната инертност. Четенето е като бомбардировка от въпроси, които унищожават всяка сигурност, като електрически стол, каращ душата ти да се гърчи от съмнение, като пързалка, по която се спускаш в плаващи пясъци…Звучи болезнено и няма защо да те залъгвам- понякога е така.

Мъчително е да разбереш, че не си съвършен, за какъвто се мислиш. Че има много по-добри, по-смели, по-умни от теб. Удар по егото. О, ужас! Ти не си оста, около която се върти земното кълбо. Ти си малък, нищожен, незначителен в сравнение с това, което ти се разкрива чрез книгите. Един съвет от мен- стой далеч от тях. Както когато са ти казвали никога да не палиш цигара, защото ще се пристрастиш на секундата. Същото е. Вредно е, унищожително е за егото ти. Оцеляването му е жизнено важно за цялото човечество. Рискуваш цял живот да не можеш да се отървеш от чувството за малоценност, което може да бъде само временно притъпено с…четене. Душата ти ще е в покой само до следващата поредица от думи.

––––––-

 Наталия МОСКОВА

Казано е : В началото бе словото . Словото роди писмената . Словото е влияние . Писменото слово е окрилено влияние .Защото казаното отлита, а написаното остава .

Влиянието е сила.Силата е власт .Но властта покварява и развращава имащтите я.

Знанието е сила . Но силата е в атомната бомба . Атомната бомба е разруха , смърт и опустошение . Ерго- знанието е вредно и опасно, а то идва с четенето . Следователно четенето е вредно и опасно .

За предотвратяването на погрома е намерено решение . Виж “451 градуса по Фаренхайт ”.

За да има четящи , трябва да има книги . “Книгопечатането е артилерията на мисълта ” (П. Буаст)и затова войната срещу четенето ще е трудна и ще се води на два фронта-срещу “артилерията“ и срещу произведеното от нея . Решението с високи градуси по Фаренхайт е правилното решение . Няма книги- няма знание, няма въпроси ,няма терзания! Абсолютното решение е изкореняването на азбуката – от това зло семе се пръква писането и четенето . А четенето , вече знаем, е вредно и опасно .Заштото предизвиква мисли и провокира. Мисленето е по-висш етап на вредност .

Затова- назад към природата ! Виж “Повелителят на мухите ”

Просвещението чрез четене ражда жажда за свобода , освобождава мисълта , прекрачва наложените граници – и хоп – Революции !А революциите са кръв, болка и страдания .

Затова четенето е вредно. Не ни трябват проблеми ! Най-добре – спокойно в кошарата ! Виж “Фермата” и “Охлюв по склона“. Ред ‚ без терзания .

Да повторим: Мисленето и знанието са рожби на четенето и носят вредни въпроси и терзания. Нека изтръгнем корените им-черните букви от белите полета и няма да има терзания и душевни болки !

Пример: Четеш “Малкият принц ” Отровата на черните букви прониква в мозъка и сърцето ти , нещо стисва гърлото ти. Боли те , може би за изгубената детска чистота , добронамереност и сърдечност . Боли и страдаш! Разбираш ли, че четенето безспорно е вредно?

Да не четеш е правилното полезно решение ! Единственото. Не четеш и няма болка , страдание и съчувствие, няма мъчителни въпроси . Тананикаш си реклами и обсъждаш промоции . Ведро ти е и не се тормозиш да мислиш .Затова, да не четеш е много полезно, това е правилното решение !

А за да помогнеш на четящите нещастни хора вземи огнепръскачката на Монтег! А ако покрай книгите пламне и някой от онези четящи глупци-загубата няма да е голяма! Ще има повече телевизионни стени за теб и за подобните на теб !

И след като изгориш книгите , а с тях знанието и състраданието , ще остане само властната сила на огъня , на огъня от пещерата ! И властта над него ще е в твоите ръце!.

И последно: За да учиш и научиш азбуката е необходимо усилие. Трябва ти учител , за да те научи да сричаш , а после и да четеш. Необходим ще ти е и духовен водач , за да прогледнеш за истинските неща и да откриеш тъмни и мрачни същности и ведри и светли мечти и идеали. И да осъзнаеш драматичността на човешкия живот и цивилизация . Ще страдаш , нещастнико ! И защо ! И всичко това защо- за да се превърнеш в мекушава нерешителна медуза !

Колко излишни усилия !

Вече си наясно ! Четенето е вредно !Този текст , надявам се, също .

Свързани заглавия

Творбите, получили поощрителни награди в конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”

Творбите, класирани на трето място в конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”

Творбите, класирани на второ място в конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”

Третият фестивал „Четящият човек”: Четящите хора продължават живота на книгата

1922-ма са чели книги в градския транспорт на Бургас, 50 от тях печелят награди
Пълният списък на победители от конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето“
Обявиха победителите във фотоконкурса на „Четящият човек“
Любен Дилов-син: Читателите на хартия скоро ще бъдат секта
Палми Ранчев: Спортът е хигиена. Писането е друг спорт
Христо Карастоянов пренесе публиката в далечната 1925 г.
Децата от „Усмивка“ четоха „Малкият принц“ на връстници от детски домове
Книжарите от „Хеликон-Бургас“ изненадаха с гурме и тест писатели и гости
Творбите, спечелили конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”
Антон Парталев и Христо Кърджилов спечелиха конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето” (обновена)
Четящите хора пътуваха безплатно в градския транспорт на Бургас
Обявиха победителите в кулинарния конкурс на „Четящият човек“
Николай Фенерски сготви рибена чорба за „Четящият човек“
Мирела Иванова: Поезията е един от синонимите на свободата
Днес градският транспорт в Бургас е безплатен за четящите хора
„Четящият човек” завладя Морската градина във втория фестивален ден
„Четящият човек” потегли на трета обиколка
Георги Лозанов е носителят на наградата „Четящият човек” за 2014 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

two cats lying on sofa with book at home

Котки в служба на книгата

Звучи като в хубава книга – да влезеш в някоя книжарница или библиотека, а там …