Начало / България / Палми Ранчев: Спортът е хигиена. Писането е друг спорт

Палми Ранчев: Спортът е хигиена. Писането е друг спорт

Палми Ранчев – писател, поет, боксьор и треньор на националния отбор по бокс в момента, беше атрактивен гост на фестивала „Четящият човек” в неделя. Пишещият спортист чете свои стихове пред публиката в бургаското Морско казино и в присъщия си непринуден стил сподели гледната си точка и за писането, и за бокса. Той бе представен от четящия човек Веселин Максимов.

„В България е невъзможно да има професионални писатели. Писателят търси професия, в която да има свободно време, за да графоманства. Писателят обикновено не иска да го свързват с професията му”, каза Ранчев.

Интересът към него непрекъснато се въртеше около спорта – как един боксьор пише и как един писател работи като боксьор. Нестандартното съчетание Ранчев обясни така:

„Спортът е хигиена. Спортуват хората, които искат да се чувстват добре – здрав дух в здраво тяло. Писането е друг спорт.

Боксьорът владее ситуацията, когато шефът му крещи – знае, че винаги може да го събори с един десен прав – пошегува се авторът. – Когато имаш оръжието е много по-лесно и безопасно.Във всяка загуба има и частица победа. Когато паднеш, си научил нещо ново за себе си, има познание. В бокса пиеш чашата до дъно – или оставаш прав, или падаш. Обикновено в деветата минута вече е ясно.”

Палми Ранчев се определи като голям любител на късия разказ, но предупреди, че писането на проза е хамалска работа – трябва всеки ден да работиш много, докато ошлайфаш текста и махнеш всичко излишно.

„Литературата е търсене на истина. Ако хората бъдат убедени от твоята истина, ще имаш читатели”, каза още авторът.

Книги от Палми Ранчев тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …