Начало / Свят / Страдал ли е Робърт Бърнс от раздвоение на личността?

Страдал ли е Робърт Бърнс от раздвоение на личността?

Робърт Бърнс е може би най-важната литературна фигура на Шотландия. Той е известен с факта, че е имал резки смени в настроението и е страдал от депресивни и меланхолични състояния, повлияли силно неговото творчество. Учени са на мнение, че е възможно великият поет да е имал раздвоение на личността, съобщи „Индипендънт”.

Университетът „Glasgow University” организира симпозиум, на който беше обсъждано здравословното състояние на Барда на Шотландия. За първи път се провежда подобно събитие, засягащо Бърнс. Учените ще стартират проект, за който ще бъдат проведени редица проучвания по темата. Очаква се изследванията да дадат още яснота и около неговата смърт. Бърнс умира едва на 37 години през 1796 г.

Даниел Смит, психиатър, коментира:

„Бърнс е имал сложна и бурна лична история, изпълнена с пристъпи на меланхолична депресия. Възможно е неговият житейски път и неговите творчески пикове да са били белязани от психично отклонение като раздвоение на личността. Още Аристотел е забелязал, че няма велик гений, който да няма известни черти на лудост”.

Робърт Крауфорд, биограф на Бърнс, също се съгласи, че е твърде вероятно поетът да е имал сериозни психични проблеми.

Робърт Бърнс е шотландски поет, роден през 1759 г. Той е ключова фигура за романтизма. Освен това Бърнс е може би най-важната литературна личност на Шотландия и рождението му се празнува като национален празник. На български са преведени произведенията му „Рицарят на вечността”, „Веселите просяци”, „В цъфналата ръж” и много други. Умира през 1796 г.

Свързани заглавия
Изгубени ръкописи на Робърт Бърнс бяха открити

Творби на Робърт Бърнс тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …