Начало / Свят / Изгубени ръкописи на Робърт Бърнс бяха открити

Изгубени ръкописи на Робърт Бърнс бяха открити

Изгуби ръкописи на Робърт Бърнс, както и негова кореспонденция, бяха открити, съобщи „Гардиън”. Сред тях са писмо до поета от Кларинда, псевдоним на голямата му любов Агнес МакЛихос, песен, наречена „Phillis the fair”, както е чернова, написана с молив, на одата „Ode to a Woodlark”, смятана за загубена.

Откритието е дело на изследователя Крис Роли, който получил обаждане от стара приятелка. Тя му казала, че открила нещо специално в колекцията „The Works of Robert Burns” от У. Скот Уилсън – произведение, публикувано между 1877-1879 г. „Обикновено често получавам подобни обаждания и се опитах внимателно да откажа. Тя обаче настояваше да погледна. След като прегледах текстовете за 15-ина минути, разбрах, че съм попаднал на нещо много важно”, споделя Роли.
Ръкописите вече са продадени на колекционер.

Робърт Бърнс е шотландски поет, роден през 1759 г. Той е ключова фигура за романтизма. Освен това Бърнс е може би най-важната литературна личност на страната и рождението му се празнува като национален празник. На български са преведени „Рицарят на вечността”, „Веселите просяци”, „В цъфналата ръж” и др.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …