На фокус
Начало / Свят / Алън Джонсън спечели „Ondaatje prize“

Алън Джонсън спечели „Ondaatje prize“

Британският политик Алън Джонсън е новият носител на наградата „Ondaatje prize“, съобщи „Гардиън“. Той беше награден за своите мемоари, „This Boy“. Джонсън прибавя към сметката си 10 000 паунда. Отличието се дава от Кралското литературно общество във Великобритания. Необикновеният приз се присъжда за художествена, нехудожествена проза или поезия, която отбелязва „духа на дадено място” и е написана от жител на Великобритания или Ирландия. Учреден е през 2004 г.

Книгата описва детството на Джонсън, белязано от бедността. Той пише как, израствайки в лондонския квартал Нотинг Хил, е бил постоянно гладен като дете, хората живеели по 16 в стая и използвали една и съща тоалетна. Къщите нямали електричество, а улиците били осветявани единствено от газови лампи.

Авторът получи комплименти от екипа на журито за суровия си изказ и живите си описания. Джонсън сподели, че е особено доволен от факта, че успешно е успял да пресъздаде атмосферата на улиците от неговото детство. Той допълни, че се надява да надгради във втория том на неговата автобиография, върху който той работи в момента.

Свързани заглавия
Филип Хеншър спечели „Ondaatje Prize”

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Франц Кафка е по-четен от всякога сто години след смъртта му

Мит е това, че искал да унищожи всичките си творби Писателят е все по-популярен – …