Начало / Свят / Алън Джонсън спечели „Ondaatje prize“

Алън Джонсън спечели „Ondaatje prize“

Британският политик Алън Джонсън е новият носител на наградата „Ondaatje prize“, съобщи „Гардиън“. Той беше награден за своите мемоари, „This Boy“. Джонсън прибавя към сметката си 10 000 паунда. Отличието се дава от Кралското литературно общество във Великобритания. Необикновеният приз се присъжда за художествена, нехудожествена проза или поезия, която отбелязва „духа на дадено място” и е написана от жител на Великобритания или Ирландия. Учреден е през 2004 г.

Книгата описва детството на Джонсън, белязано от бедността. Той пише как, израствайки в лондонския квартал Нотинг Хил, е бил постоянно гладен като дете, хората живеели по 16 в стая и използвали една и съща тоалетна. Къщите нямали електричество, а улиците били осветявани единствено от газови лампи.

Авторът получи комплименти от екипа на журито за суровия си изказ и живите си описания. Джонсън сподели, че е особено доволен от факта, че успешно е успял да пресъздаде атмосферата на улиците от неговото детство. Той допълни, че се надява да надгради във втория том на неговата автобиография, върху който той работи в момента.

Свързани заглавия
Филип Хеншър спечели „Ondaatje Prize”

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …