Начало / Свят / Алън Джонсън спечели „Ondaatje prize“

Алън Джонсън спечели „Ondaatje prize“

Британският политик Алън Джонсън е новият носител на наградата „Ondaatje prize“, съобщи „Гардиън“. Той беше награден за своите мемоари, „This Boy“. Джонсън прибавя към сметката си 10 000 паунда. Отличието се дава от Кралското литературно общество във Великобритания. Необикновеният приз се присъжда за художествена, нехудожествена проза или поезия, която отбелязва „духа на дадено място” и е написана от жител на Великобритания или Ирландия. Учреден е през 2004 г.

Книгата описва детството на Джонсън, белязано от бедността. Той пише как, израствайки в лондонския квартал Нотинг Хил, е бил постоянно гладен като дете, хората живеели по 16 в стая и използвали една и съща тоалетна. Къщите нямали електричество, а улиците били осветявани единствено от газови лампи.

Авторът получи комплименти от екипа на журито за суровия си изказ и живите си описания. Джонсън сподели, че е особено доволен от факта, че успешно е успял да пресъздаде атмосферата на улиците от неговото детство. Той допълни, че се надява да надгради във втория том на неговата автобиография, върху който той работи в момента.

Свързани заглавия
Филип Хеншър спечели „Ondaatje Prize”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

back-to-school-4373777_1920

Хубавите книги помагат да заобиколим всяка болест

Меню от заглавия за добра форма и имунитет през 2022-а След толкова много празници идва …