Начало / Свят / Последният проект на Филип Рот ще бъде неговата биография

Последният проект на Филип Рот ще бъде неговата биография

Последният проект на американския писател Филип Рот ще бъде неговата биография, съобщи „Индипендънт“. Това заяви самият романист. 81-годишният Рот вече работи със своя биограф, Блейк Бейли, за реализирането на последната книга с негово участие.

Рот потвърди това в документалния филм за неговия живот, чиято първа част беше излъчена вчера по Би Би Си. Авторът казва:

„Имам много неща, които да правя. Просто повече не пиша романи. Една от най-важните задачи, с които се занимавам, е да работя с биографа Блейк Бейли. От началото на нашата съвместна работа аз съм негов работник. Имам безкраен брой документи в мазето, в студиото ми, в двете ми къщи. Един по един ги вадя, виждам за какво са и пиша коментар за Бейли. Той е много усърден, чудесен е. Досега е интервюирал над 100 души, а му остават, мисля, още 100. Винаги успява да убеди хората да говорят с него“.

Писателят, известен с романите си „Синдромът Портной“, „Американски пасторал“ и др., е на мнение, че няма да доживее публикуването на биографията. Той стартира кариерата си още в края на 50-те години на миналия век, а последният му роман, „Nemesis“, излезе през 2010 г. Рот допълни, че документалният филм за Би Би Си е последната му публична изява изобщо.

Бейли, публикувал биографии на американските писатели Джон Чийвър, Ричард Йейтс и Чарлс Джаксън, също е носител на „Пулицър“, подобно на Рот. Той очаква да публикува биографичната творба през 2022 г.

„Ще направя всичко за теб, но не знам дали мога да остана жив дотогава“, му отговорил Рот, когато разбрал за времето, което книгата ще отнеме.

Биографът обяснява, че е получил буквално хиляди страници с непубликувани материали и такива, адресирани лично до него, от писателя, които ще му отнемат години, за да успее да прочете внимателно и адресира в творбата.

Свързани заглавия
Филип Рот спря и с четенията

Филип Рот получи Ордена на почетния легион, сравниха го с Достоевски
Филип Рот: Живеем в обществото на цензурата
Филип Рот: Писането те превръща в някого, който винаги греши
Документален филм за Филип Рот излиза този месец
Филип Рот – най-великият жив американски писател

Книги от Филип Рот тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Бейн от Л. Дж. Шен 3. Секретарката …