Начало / България / С индийски танци бе представен сборникът за художника Борис Георгиев от Варна

С индийски танци бе представен сборникът за художника Борис Георгиев от Варна

Индийски танци се вихриха в „Хеликон-България“ по време на премиерата на книгата „Скъпи Брат (Писма, дневници, статии 1904-1999)“. Индия е една от страните-мечта за известния български художник. В началото на 30-те години на миналия век варненецът прекарва години в Далечния Изток в търсене на духа и неговия образ като посещава страни като Индия, Тибет, Бирма, Цейлон. Той е и един от първите българи, които осъществяват лична връзка с икони като Махатма Ганди, принцеса Рачкумари Амрит Каур Сингх – първата индийска аристократка в правителството на Джавахарлал Неру, Рабиндранат Тагор – първия нобелов лауреат на Азия, който посещава България в края на 1926 г. и изнася две лекции у нас.  Всички те са не просто обекти пред платното на Георгиев, но и приятели, с които той си кореспондира през десетилетията.

Индийското традиционно изкуство на премиерата на „Скъпи брат“ бе представено от Мина Паталенска (танц) и Катя Тошева (текст) от Школа „Натарджина“. Те показаха  класически индийски танци в Храмов стил Кучипуди, с което обраха аплодисментите на десетките почитатели на изкуството у нас, посетили представянето на книгата.

Художествен анализ на творчеството на Борис Георгиев пък направи професор Чавдар Попов.

„Аз съм скромен проповедник на силата на един дух. Да изследвам и популяризирам творчеството на Борис Георгиев от Варна за мен се превърна в мисия, на която посветих много години от живота си. В „Скъпи Брат“ е събрано, преведено и систематизирано епистоларното наследство на художника. В сборника са включени текстове от дневниците на художника в хронология по декади, в които той рядко описва битието на своя живот, но акцентира върху професионални и житейски събития. Обичайно, Георгиев прави това и в кореспонденцията си, при общуване с духовно родствени нему хора, с които го свързват приятелството и общото етично отношение към живота, по-скоро идеалистично и религиозно, отколкото материално-битово. Ранните писма са обикновено на пощенски картички от времето на заминаването му в Одеса до преселването му в Трентинските Алпи като свободен художник. Особено любопитни са текстовете, свързани с обучението му в Баварската кралска академия в Мюнхен, първите му „поклоннически“ пътувания в Европа и Северна Африка, когато формира своя творчески мироглед и философия, изучава езици и придобива житейски опитности“, сподели пред публиката си пък съставителя на сборника Пламена Димитрова-Рачева.

„Скъпи Брат (Писма, дневници, статии 1904-1999)“ тук

Прочетете още

ladivina

Книга, която тихо плаче

По страниците ѝ има музика, но много повече болка „Божествена“ е за любим глас, превърнал …