Начало / Автори / Филип Рот – най-великият жив американски писател

Филип Рот – най-великият жив американски писател

Филип Рот е най-великият жив американски писател, съобщи „Гардиън”. Група от 30 литератори, сред които имена като Салман Рушди, Гари Щайнгард и Джеймс Франко, са били помолени от нюйоркското сп. „Vulture“ да оценят творчеството на Рот по случай предстоящата 80-годишнина от рождението му. 77% от тях са посочили автора на „Петното”.

Останалите 23% не го смятат за такъв, въпреки че единственият друг споменат като възможност писател е бил Дон ДеЛило, а някои от запитаните са отказали да посочат когото и да било. С 24 % от гласовете „Театър Сабат“ е посочен за най-добрия роман на писателя.

Рот е известен с романите и разказите си, посветени на живота на американските евреи. Той завършва еврейското училище „Уикуейк” и става студент в университета „Рътгърс”. Печели Националната награда за художествена литература още за първата си книга „Сбогом, Колумб“ (1959).“Провинциален живот“ (1986) му носи Националната награда на критиците, а през деветдесетте години е носител на четири големи литературни отличия – националната награда на критиците за „Наследството“ (1991), наградата ПЕН/Фокнър за „Операция лихвар“ (1993), националната награда за художествена литература за „Театър Сабат“ (1995) и наградата Пулицър за художествена литература за „Американски пасторал“ (1997).
През 2001 г. е удостоен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература – Златния медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество.

Книги от Филип Рот тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …