Начало / Свят / Андрей Курков публикува записките си за конфликта в Украйна

Андрей Курков публикува записките си за конфликта в Украйна

Украинският писател Андрей Курков ще публикува записките от своя дневник, свързани с конфликта в неговата родина, съобщи „Гардиън“. Книгата, озаглавена „Ukrainian Diaries“, ще излезе във Франция и Германия в края на този месец, а през юли ще бъде и в британските книжарници.

Записките на Курков започват от 21 ноември 2013 г., когато правителството на Украйна реши да спре процеса на интеграцията си в ЕС и продължават до последните дни на април тази година. Творбата ще бъде микс от коментари от мястото на събитията, политическа история на страната и лични впечатления на Курков за кризата.

Писателят коментира:

„Възнамерявах да напиша книга за Украйна, предназначена за чуждестранните читатели. Тя щеше да помогне за разбиването на клишета и стереотипи за Украйна, които съществуват благодарение на журналисти и някои политици“.

Тогава обаче се случват събитията през ноември и именно те променят планове на Курков. Той допълва:

„Водя си личен дневник вече 35 години, в който обяснявам моя живот и този на моето семейство, също ситуацията в Киев и страната въобще. Помислих си, че записките в този дневник, придружени с малко разяснения за история и реалност, ще има повече успех от един сборник с есета например. Затова си записвах всеки ден какво се случва в Украйна, в нашата къща дори от 21 ноември насам. Разбира се, събитията продължават и до днес. Но много важни неща, включително разсъждения за окупацията на Крим, са в моите бележки. Всяка вечер изпращах текстовете си на своите преводачи в Берлин и Париж“.

Само преди месец Курков беше награден с Орден на почетния легион – едно от най-престижните индивидуални отличия във Франция.

Андрей Курков е украински писател, роден през 1961 г. Има публикувани както книги за възрастни, така и детски произведения. Творчеството му се характеризира с черен хумор и сюрреализъм. Негови творби са преведени на 25 езика. На български са преведи „Смъртта на непознатия”, „Законът на охлюва”, „Добрият ангел на смъртта” и „Последната любов на президента”.

Свързани заглавия
Книги от Андрей Курков тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …