Начало / Критика / Писателят Юрий Андрухович: В Украйна масово се извършват престъпления срещу човечеството

Писателят Юрий Андрухович: В Украйна масово се извършват престъпления срещу човечеството

Известният украински писател Юрий Андрухович написа обръщение към eвропейските граждани. В него той описва ситуацията в Украйна и заема позиция спрямо управляващите, срещу които украинският народ протестира от два месеца. Ситуацията се изостри през последните дни – поне петима загинаха, хиляди демонстранти са ранени, десетки са изчезнали.
Андрухович е автор на поезия романи, есета, преводач и музикант. Носител е на Хердеровата награда за литература, наградата за мир „Ерих Мария Ремарк“, наградата на Лайпцигския панаир на книгата за европейско разбирателство, наградата „Антонович“ за изключителен принос към украинската литература.

Ето ключовите моменти от обръщението му, което в пълен размер може да бъде прочетено на сайта e-vestnik.bg:

Режимът на президента Виктор Янукович доведе страната и обществото до крайно напрежение. Още по-лошо – той сам се вкара в безизходица, в която трябва да се задържи на власт вечно и на всяка цена. В противен случай ще понесе сурова наказателна отговорност. Мащабите на кражбите превишават всички представи за човешка алчност. Единственият отговор, който повече от два месеца режимът може да даде на мирните протестиращи, е насилие. Ключовата дума е сплашване. Но понеже то не работи и протестите стават все по-масови, властта предприема все по-сурови репресии.

Необходимото за репресиите законодателство беше създадено на 16 януари. (…) Докато пиша тези редове, автоматично нарушавам Наказателния кодекс, защото „клеветя“, „разпалвам“ и т.н.

Властта позволява само едно – да й се подчиняваме. За да изрази своето несъгласие с тези „закони“, украинското общество излезе на улицата. Не вярвайте, че това са екстремисти, провокатори и радикали. Нямаме друг изход .

Не можем да спрем протестите, защото това би означавало, че сме съгласни да живеем в страна, която прилича на доживотен затвор. Младото поколение украинци, които израснаха в постсъветско време, не приема никаква диктатура. Ако диктатурата победи, Европа ще бъде принудена да се съобразява с перспективата да има една Северна Корея на източната си граница и според различни оценки – от 5 до 10 милиона бежанци. Не искам да ви плаша.

Нашата революция е революция на младите. Властта води необявената си война преди всичко срещу тях. С настъпването на нощта в Киев започват да се придвижват неизвестни групи „в цивилни дрехи“, които хващат предимно млади хора. Карат ги в гората, където ги събличат и изтезават при жесток студ. Жертви са най-често млади актьори, художници, поети. В болниците в Киев полицията прави засади на ранените протестиращи, залавя ги там и (повтарям – ранени!) ги откарва за разпити в неизвестна посока. Лекарите си измиват ръцете, като предават пациентите на т. нар. правозащитни органи.

В Украйна масово се извършват престъпления срещу човечеството, отговорността за които лежи върху сегашната власт. Ако наистина има екстремисти, това са представителите на висшето ръководство на страната.

Съчувствайте ни. Мислете за нас. Ние въпреки всичко ще победим, колкото и да издевателстват над нас. Днес украинският народ отстоява със собствената си кръв европейските ценности на свободно и справедливо общество. Много се надявам, че ще оцените това.

Книги от Юрий Андрухович тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …