Начало / Свят / Писателят Андрей Курков: Европа изостави Украйна

Писателят Андрей Курков: Европа изостави Украйна

Украинският писател Андрей Курков изрази мнение, че Европа е изоставила неговата страна. Потърсен от британския „Гардиън” Курков призова ЕС към повече солидарност към Украйна, която е в много тежък момент. Според него режимът в страната става все по-репресивен, нарушавайки фундаментални човешки права.

„На път сме да влезем в ера на политически затворници. Всичко е въпрос на дни. Със сигурност Европа е изоставила Украйна. Америка се интересува повече от добрите взаимоотношения с Владимир Путин, френският президент се вълнува повече от собствените си проблеми. С изключение на президентите на Полша и Литва никой не взема случващото се в Украйна на сериозно”, коментира Курков.

Курков цитира изявление на украинския отдел на международната организация „ПЕН-клуб”, според която държавата е преминала границата от полуавторитаризъм към абсолютна диктатура. Авторът допълни, че е особено притеснен и от отношението на полицията към местните журналисти. Той отбеляза, че не само техните карти са игнорирани, но се чупи тяхна екипировка, а те са задържани и бити.

„Молим нашите колеги по света, не само да изразят подкрепа и солидарност към украинските писатели и журналисти, но и към народа. Мобилизирайте демократичните си общности и увеличете натиска към правителствата да заемат по-твърда позиция срещу режим, който води страната ни единствено към насилие и кръвопролития. Молим за позиция срещу режим, който нарушава човешките права, дори най-фундаменталните – правото на живот и свобода”, пишат Курков и колегите му в съобщение на украинския отдел на „ПЕН-клуб”.

Андрей Курков е украински писател, роден през 1961 г. Има публикувани както книги за възрастни, така и детски произведения. Творчеството му се характеризира с черен хумор и сюрреализъм. Негови творби са преведени на 25 езика. На български са преведи „Смъртта на непознатия”, „Законът на охлюва”, „Добрият ангел на смъртта” и „Последната любов на президента”.

Свързани заглавия
Писателят Юрий Андрухович: В Украйна масово се извършват престъпления срещу човечеството

Книги от Андрей Курков тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …