Начало / Критика / Тери Диъри: Училището е загуба на време

Тери Диъри: Училището е загуба на време

Тери Диъри, автор на успешната детска поредица „Страховитото в историята“, заяви, че училището е загуба на време и самата му идея е грешна. Диъри говори пред британския „Sunday Times“ по въпроси, засягащи образователната система. Писателят е на мнение, че на децата трябва да се назначават ментори, които да отговарят за тяхната насоченост и интереси.

„Учителите внушават на децата конформизъм. Те само ги тормозят, а училището е чиста загуба на време. Всичко идва от идеята, зародила се в Древна Гърция, впоследствие заета през Викторианската епоха, за опазване на децата от улицата. Но тази идея е фундаментално грешна. Всяко дете трябва да получи образование спрямо своите нужди. Ключът се крие в идентифицирането на таланти. Учителите не са способни да го направят в един клас от 30 ученици. Менторите могат да го направят. Ако искаш да пишеш, нека те учи писател. Същото е, ако искаш да си художник или механик. Всеки има определени умения, които му се отдават, и трябва да се съсредоточи върху тях. Децата се критикуват прекалено много. А тяхното разбиране за човешката природа трябва да се уважава“.

Тери Диъри е британски писател, роден през 1946 г. Автор е на около 200 книги, продадени в над 25 милиона копия и разпространявани в 40 страни, включително в България. Най-известен е с детската си поредица „Страховитото в историята”, книгите, които комбинират хумор и ужаси, с познавателен характер.  Покриват теми като Каменната епоха, Римската и Гръцката империя, Американската гражданска война, египетска и китайска история и т.н. Част от изданията от серията могат да бъдат намерени в български книжарници.

Свързани заглавия
Тери Диъри: Дайте на хората безплатни четци, вместо да държите библиотеките отворени

Новата поредица на Тери Диъри започва през ноември
Тери Диъри слага край на поредицата „Страховитото в историята”
Британски писател не желае книгите му да се изучават в училищата

Книги от Тери Диъри тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …