Начало / Критика / Тери Диъри: Дайте на хората безплатни четци, вместо да държите библиотеките отворени

Тери Диъри: Дайте на хората безплатни четци, вместо да държите библиотеките отворени

Проблемът с оцеляването на библиотеките е сериозен и повече от актуален в наши дни. Поради тази причина се прави всичко възможно да се осигури тяхното съществуване и се набляга на ползите от тях. Тери Диъри, известен с бестселър поредицата си „Страховитото в историята”, направи интересно изказване, като сподели, че е по-добре да се дадат безплатни електронни четци на хората, вместо да се стремим да опазим библиотеките на всяка цена, съобщи британският „Телеграф”.

„Библиотеките трябва да вървят напред, защото времената не се съобразяват с тях. Ако искат да оцелеят, трябва да променят начина, по който съществуват. Трябва да бъдат част от дигиталната епоха. Посещаемостта им запада – по-малко от 20% от хората, данъкоплатците, посещават библиотеките в своя район. Те са в своя залез и продължават да залязват от 50 години насам”, каза Диъри пред Би Би Си.

Той беше питан за ползите от библиотеките за тези хора, които имат по-ниски доходи:

 „Аз наистина искам бедните да имат достъп до литература. Но достъпът не е нужно да идва от сгради, библиотекари и т.н. Не и в тази ера. Сега нещата идват по електронен път. Можем да дадем на бедните по един „Киндъл” – ще бъде далеч по-евтино от това да поддържаме библиотека. Освен това, така те ще има достъп до милион книги, а не няколко хиляди в местните библиотеки”.

Диъри добави, че авторите трябва да получават приходи от факта, че техни книги се използват онлайн. На същото мнение е и Филип Пулман, който е начело на „Обществото на авторите”. Според Диъри читателите е по-важно да имат достъп до книги, а не толкова да им се дават самите издания.

„Нека данъчните купят една от тези машини на всеки, който иска. Те плащат милиарди всяка година за поддържането на библиотеките. Със сигурност биха могли да използват тези пари по-ефективно, по друг начин. Не казвам да затворим библиотеките. Нека просто дискутираме въпроса, без да гледаме единствено как да ги оставим отворени на всяка цена. Просто се опитвам да обясня, че е важно да има достъп до книгите. И че има по-добри начини затова от библиотеките”.

Марк Тейлър от „Chartered Institute of Library & Information Professionals” (институт за работещите в системата на библиотеките)  отговори на Диъри по следния начин:

 „Една библиотека може да бъде заменена от е-четец толкова, колкото игрище може да бъде заменено от Плейстейшън”.

Тери Диъри (67) е британски писател. Автор е на около 200 книги, продадени в над 25 милиона копия и разпространявани в 40 страни, включително в България. Най-известен е с детската си поредица „Страховитото в историята”, книгите, които комбинират хумор и ужаси, с познавателен характер.  Покриват теми като Каменната епоха, Римската и Гръцката империя, Американската гражданска война, египетска и китайска история и т.н. Част от изданията от серията могат да бъдат намерени в български книжарници.

Свързани заглавия
Новата поредица на Тери Диъри започва през ноември
Тери Диъри слага край на поредицата „Страховитото в историята”
Британски писател не желае книгите му да се изучават в училищата

Книги от Тери Диъри тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …