Начало / Автори / Нови факти, които вероятно не знаете за Шекспир

Нови факти, които вероятно не знаете за Шекспир

 

В края на април светът ще отбележи 450 години от рождението на Уилям Шекспир. Макар постоянните слухове, че произведенията му не са негово дело (на Франсис Бейкън, Кристофър Марлоу, кралица Елизабет, Едуард де Вер и др.), Шекспир продължава да е считан за най-великия драматург. Представяме ви 10 сравнително нови факти за Ейвънския бард, публикувани в huffingtonpost.com.

Шекспир не е бил единственият Шекспир в театъра. Неговият 16 години по-малък брат Едмънд също е бил актьор в Лондон, но не оставя особена следа. Едмънд умира на едва 27 години.

Шекспир е бил един от богаташите на времето си. От своята кариера като драматург и актьор Шекспир бързо натрупва цяло състояние. Още на 33 години си купува втората най-голяма къща в Стратфорд на Ейвън. Впоследствие си купува имот и в Лондон.

Шекспир се е изявявал и като съавтор. Било е разпространена практика по онова време драматурзи да пишат пиеси заедно. Макар Уилям Шекспир да е предпочитал да работи сам, той също си е сътрудничил с колеги. Работи с Джон Флечър по „Хенри VIII“ и с Томас Мидълтън по „Тимон от Атина“. Счита се, че пасажи от „Макбет“ също са написани от Мидълтън.

Шекспир е отговорен за английския език, който се говори днес. Сега трудно се разбира изказа на Шекспир. Но той е отговорен за английския, който се говори днес. Бил е сред авторите с най-богат речник, а и е измислил много думи, разпространени в англоговорящите страни в наши дни.

Сонетите на Шекспир не са автобиографични. Това няма как да се знае със сигурност, но писането на сонети от драматурзите в епохата на Шекспир е било начин да се демонстрира стил и оригиналност. Затова, най-вероятно, докато е писал, Шекспир е опитвал да впечатли публиката, а не да бъде автентичен.

Дъщерите му са били неграмотни. От трите дъщери, които имат Уилям и Ана, оцеляват две – Джудит и Сюзана. И докато Сюзана може да пише името си, то Джудит успява да се научи единствено да се подписва. Тогава обаче грамотността е била умение, характерно само за някои мъжки професии. Шекспир е бил мъж на своето време, а това време не е ценяло грамотността у жените.

Шекспир не се е интересувал от идните поколения. Поне що се отнася до неговото творчество. Не е бил загрижен дали пиесите му ще се четат, след като той си отиде. Чак 7 години след неговата смърт колеги от театъра съставят първата колекция с негови творби.

Уилям Шекспир няма наследници. Единственият му син Хамнет умира на 11. Сюзана няма деца, а тези на Джудит умират още докато са млади. Никой от тримата му братя не се жени. Родът Шекспир спира да съществува 25 години след смъртта на поета.

Театърът се подиграва с творчеството му след неговата смърт. След смъртта му театрите правят каквото си искат с пиесите на Шекспир. Най-абсурдното е, че в един момент премахват трагичното в трагедиите, като им слагат щастлив край. Истинска почит към Шекспир започва да се отдава едва през ХIX век.

Шекспир е имал сериозни хейтъри. Сред тях са Волтер, Джордж III и Джордж Бърнард Шоу. Шоу дори споделя пред вестник, че би искал да го съживи и замеря с камъни. Представете си само, ако Шекспир имаше „Туитър“!

Свързани заглавия
Съвременни автори ще интерпретират Шекспир

Шекспир бил стиснат бизнесмен и укривал данъци

Учени доказват, че Шекспир е автор на пиесите си

Произведенията на Шекспир тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …