Начало / Свят / Писма разкриват бурна любовна афера на Ян Флеминг

Писма разкриват бурна любовна афера на Ян Флеминг

Писма разкриват бурната любовна афера на Ян Флеминг  – създателя Джеймс Бонд, и австрийката Едит Морпурго, съобщи „Гардиън“. Писмата на Флеминг към Морпурго са от 30-те години на ХХ век и са на немски език. Те ще бъдат изложени на търг от книготърговеца Питър Харингтън на панаир на антикварните книги в Ню Йорк, който ще се проведе следващата седмица. Очаква се за тях да бъдат платени 47 500 паунда.

„Няма да ти казвам нищо повече. Няма да ти казвам, че те обичам, защото тогава ще спориш и ще трябва да те напляскам. Ти ще се разплачеш, а аз не искам това. Искам само да си щастлива. Освен това искам и да те нараня, защото си го заслужила, както и за да те укротя като малко диво животно. Затова внимавай!“, пише Флеминг. В друго писмо той добавя как я ревнува от нейните приятели: „малко те ревнувам и не ми харесва, че толкова искаш да бъдеш с тях. Но знам, че не мога да те затворя в клетка“.

Писмата нямат дати. Андрю Лайсет, биограф на писателя, казва, че Флеминг е бил в Австрия в края на 20-те години на миналия век, преди да започне да следва в „Geneva University“ и да работи в „Ройтерс“, а впоследствие да се присъедини и към банката „Cull & Co“ в Лондон. Според Лайсет, той е срещнал Морпурго през 1934 г., тъй като периодично е посещавал Австрия, защото много е харесвал тази страна.

Тогава той е бил на 26 години. Едит Морпурго, дъщеря на бизнесмен от Залцбург, е била 4 години по-млада от него. Не се знае какви са нейните отговори на писмата от автора на книгите за агент 007, но изглежда са били в същия тон, защото Флеминг на няколко пъти изразява задоволство от тяхната писмена кореспонденция. В крайна сметка обаче двамата се разделят. Тя се омъжва за Юлиус Якоб Есингер през 1939 г. Те, заедно с 2-годишната им дъщеря, умират в Аушвиц, твърди Харингтън.

Свързани заглавия
Ян Флеминг бил рекламен агент на ЦРУ
Паметта на полякиня, вдъхновила момичетата на Бонд, ще бъде почетена утре
Изненадващите първообрази на литературните герои
Излезе истинската история на реалния Джеймс Бонд

Джеймс Бонд е бил алкохолик?

Книги от Флеминг тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …