Начало / България / „Нашите предци“ на Калвино на българския книжен пазар до дни

„Нашите предци“ на Калвино на българския книжен пазар до дни

От 31 март на българския книжен пазар може да бъде намерена трилогията „Нашите предци“ – три автономни новели с чудодейни образи, дело на ненадминатия стилист Итало Калвино, съобщи „Колибри”.

„Нашите предци“ обхваща паметните истории „Разполовеният виконт“, „Баронът по дърветата“ и „Несъществуващият рицар“, писани през петдесетте години на ХХ век. В едно колкото мъгливо и смутно, толкова вълнуващо и славно средновековие, трима благородници се лутат из лабиринтите на своите личности: разкъсаният от турско гюле виконт Медардо се опитва да примири добрата и лошата си половина, барон Козимо на дванайсет години се покатерва на един дъб и заявява, че никога няма да слезе, за да демонстрира характера си, а ходещите бели доспехи с дъгоцветни пера, в които няма рицар на име Аджилулфо, символизират неутолимия стремеж към съществуване.

Авторът на „Ако пътник в зимна нощ“ е известен с бравурните си белетристични експерименти и парадоксалната любов към приказния сюжет. Сам той се възприема повече като фантаст, отколкото като създател на фикции или постмодернист, както го определят. Писателят до края на дните си остава верен на наблюдението, че всеки живот е една малка голяма енциклопедия, една случайна библиотека или комбинация от преживявания, прочити и фантазии, съвкупност от вещи и мостри на стилове, където всичко може да бъде постоянно разбърквано и преподреждано.
„Когато четеш Калвино, постоянно те връхлита усещането, че той пише това, което винаги си знаел, само дето никога по-рано не си мислил“, признава друг забележителен ерудит – Салман Рушди.

Книги от Калвино тук

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …