Начало / Критика / Илия Троянов: Авторитарната държава е по-опасна от терорист

Илия Троянов: Авторитарната държава е по-опасна от терорист

Илия Троянов, писателят от български произход, който живее във Виена, отново критикува политическите елити в интервю за австрийския вестник „Ди пресе”. Той говори по темата за тоталното следене и подслушване, чийто основен критик е. Заради острата му позиция миналата година американските гранични власти не го допуснаха да влезе в страната, за да участва в конференция.

В интервюто си Троянов подчертава, че писателите трябва да са и критични граждани. Според него обратното мнение е реакционно. Авторът на „Събирачът на светове” обяснява, че мнението на мнозинството от населението обикновено е подчинено на мисленето на политиците. Той дава пример как първите борци срещу робството са се сблъскали с всеобщото мнение, че са луди и че е невъзможно да се постигне промяна. Така е и сега – мнението на мнозинството е особено проблематично, защото то не е достатъчно образовано. Троянов споделя, че бедата е, че и част от политиците са технологично неграмотни и това поставя съдбата на управляваните в много несигурни ръце.

На въпрос дали не се изкушава да напише роман за това, авторът съобщава, че вече работи върху него. Той е събирал в продължение на 10 години държавни документи от България и ще ги използва в сюжета. „Феноменът се повтаря – автоцензура, презастраховане, лишаване от интимни пространства”, казва Троянов, сравнявайки днешното българско управление с времената на Държавна сигурност.

Според него ще дойдат времена на силна съпротива срещу тези методи. „Днешните деца са по-критични и информирани от родителите си. Преди пет години не беше така”, казва авторът, който чете лекции в училищата.

„Преди всичко трябва да прекъснем престъпността, генерирана от самата държава”, казва Троянов. „Гражданите трябва да бъдат защитавани от държавата. Ако един човек вярва, че един терорист е по-опасен за него от авторитарната държава, тогава цялото политическо образование е било напразно”.
Свързани заглавия
Илия Троянов критикува остро подслушването директно от Ню Йорк
Илия Троянов: България ще има още да страда
Илия Троянов: Българската олигархия никога няма да отстъпи доброволно от позициите си

Илия Троянов: В България мафията е държавата и обратното
Илия Троянов: Истинското пътуване е една голяма несигурност
Илия Троянов получи наградата Карл Амери

Книгите на Илия Троянов тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

Един коментар

  1. Петко Ст. Петков

    Не знам това заглавие на редакторите ли е или на Илия Троянов, но е исторически неправилно. Откакто е създадена Третата българска държава през 1879 г., тя е имала предимно авторитарни управления (с външни и формални белези на демокрация, каквато е и най-дълго използваната конституция у нас) и безспорно много и значими постижения. Например всички модернизации (от края на ХІХ до края на ХХ век) са осъществени не в условия на демокрация, а на социално поносим авторитаризъм. Проблемът не е само в т.нар. елити, а в граждано-поданиците, които ги излъчват или поне поглъщат медийните внушения, че това са те – „елитите“. (Не допускам някой да не прави разлика между авторитаризъм и тоталитаризъм; ако е така и заглавието е „Тоталитарната държава е по-опасна от терорист“, нямам възражения) 😉