Начало / Свят / Британска писателка се изказа срещу насилието в съвременната скандинавска проза

Британска писателка се изказа срещу насилието в съвременната скандинавска проза

Британската писателка Ан Клийвс отправи критика към съвременната скандинавска проза, в която имало прекалено много насилие, съобщи „Гардиън”. Самата Клийвс пише детективски и криминални поредици. Тя смята, че традицията с жестокостта в литературата от севера е започната от трилогията на Стиг Ларшон „Милениум”.

Клийвс говори за „Observer” по повод последната й книга „Dead Water”. Тя заяви, че се притеснява от все по графичното описание на зверства срещу жени и деца в романите на скандинавските криминални писатели, а и не само. Писателката призна, че насилието винаги е било част от този жанр, но преди е било „много по-вградено в сюжета”.

„Особено не ми харесват графичните описания на жестокости, извършени срещу жени или деца, често срещани в книги като „Мъжете, които мразеха жените”. Не съм сигурен, че това е необходимо за сюжета, или се прави просто за привличане на внимание. Вече и в книги, и в телевизия, въобще в криминалния жанр, жестокостта е нещо прието без съпротива. Трябва да се благодари доста на трилогията „Милениум”.

Припомняме, че в „Мъжете, които мразеха жените”, има сцена с подробно описание на изнасилване срещу главната героиня, както и много убийства на млади момичета. Ларшон е станал свидетел, като малък, как негови приятели изнасилват момиче. Това го вдъхновило да покаже травмата, която такова деяние може да нанесе.

Ан Клийвс сподели още, че вече е спряла да чете и Ю Несбьо. „Предпочитам по-ранните му книги, в които има доста по-малко насилие. Разбира се, това е само предпочитание и е субективно. Моите книги не са с такива сцени, защото човек пише това, което иска да чете. Не съм заинтересована от толкова жестоки книги. За да се впише такава сцена в роман, трябва да има състрадание от повествователя”.

Ан Клийвс е британска писателка, родена през1954 г. Тя е носителка на „Duncan Lawrie Dagger” за 2006 г. за романа й „Raven Black”. Авторка е на поредиците „George & Molly”, „Inspector Ramsay”, „Shetland Island Quartet” и „Vera Stanhope”, която е адаптирана като телевизионен сериал.

Свързани заглавия
Ларш Кеплер: Живеем доста сигурен живот и искаме малко да се уплашим

Книгите на Стиг Ларшон тук

Книгите на Ю Несбьо тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …

Един коментар

  1. Милена

    Съгласна съм с мнението на тази авторка, която обаче (явно защото в книгите й няма насилие) не е публикувана на български. Аз лично ограничих познанството си със съвременната криминална скандинавска литература само с един роман на Ю Несбьо и един екранизиран криминален роман, чиито автор и заглавие не помня, но си беше достоен филм на ужасите …