Начало / Критика / Как авторите без подкрепа от големите издателства да продават повече книги

Как авторите без подкрепа от големите издателства да продават повече книги

Бет Бейкън, журналист от независимата издателска платформа „Booktrope”, акцентира върху три принципа за продажби на повече книги от писатели, които не могат да си осигурят подкрепата на голямо издателство. Тя публикува съветите си в digitalbookworld.com.

1. Брандиране. Успешните писатели не пишат само книги. Те изграждат кариерата си. Харпър Лий е епично изключение. Успешните писатели пишат поредици, пишат в собствен жанр, прокарват своя ниша, правят марка от името си. Познавайте аудиторията си и насочвайте творчеството си специално към нея. Направете си добър уебсайт, който да представя творчеството ви и вас по най-добрия начин, както и да ангажира вниманието на читателя. Бъдете себе си. Не се стремете само към това, което е актуално в момента. Еротиката се продава най-добре в наши дни, но ако не се чувствате комфортно да пишете такъв тип литература, няма да постигнете успех.

2. Взаимодействащ маркетинг. В днешно време читателите купуват повече онлайн, затова започнете с онлайн търговците на книги. За да продавате в мрежата, трябва да изградите връзки. Това се случва с времето. Направете усилието да сте онлайн всеки ден,  дори и за малко. Обръщайте внимание на читателите си. Вижте коментарите им в социалните ви профили и им отговорете. Не е достатъчно само да пуснете съобщение. За да изградите връзки в интернет, давайте нова информация за творчеството си – корицата на книгата, стартиране на нова поредица, подробности за персонажи. Не бъдете агресивни продавачи обаче. Не трябва да се забравя, че в интернет изборът е неограничен и клиента винаги може да бъде отблъснат от вас и да потърси друг. Затова изградете връзка с него. Интересувайте се от това какво вълнува вашата аудитория. Освен това, по-важно е да промотирате вас и книгите ви, отколкото датата на публикуване да една или друга творба. Фокусирайте се върху това.

3. Качествени книги. Истината е, че можете да продавате доста добре, дори книгите ви да не струват, ако спазвате стриктно първа и втора точка. Все пак, ако искате да извървите целия път, трябва да пишете нестандартни и интересни книги. Слушайте критиците си, дори  те да са само в лицето на вашия редактор. Ако имате малък екип, не публикувайте книгата  преди всички да са убедени, че тя е в най-добрия си възможен вариант. Нищо няма да спечелите ако избързате, особено що се отнася до първата ви книга. Не пренебрегвайте корицата си. Една от най-големите грешки, които един писател може да направи, е да съчинява сам дизайна на кориците си. Наемете опитен графичен дизайнер, който да свърши тази работа. Образът отпред трябва да улавя не толкова какво се разказва в книгата, а какъв е изводът от нея. Наемете и добър редактор, ако имате възможност.  Пишете това, което публиката иска. Обърнете внимание на реакциите и ги следвайте.

 

Важно е човек да е търпелив. Успехът изисква време. Хитовете, които изведнъж се изстрелват на върха са нещо изключително рядко. Големите издателства и именитите автори ги постигат, но те са изградили лоялност, фенска база и връзки с хората с десетилетия. Мислете в дългосрочен план.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …