Начало / Критика / Илия Троянов: Българската олигархия никога няма да отстъпи доброволно от позициите си

Илия Троянов: Българската олигархия никога няма да отстъпи доброволно от позициите си

„Ледовете се топят” е новият роман на Илия Троянов, който е вече на българския книжен пазар. За dnevnik.bg известният писател, съпричастен към съдбата на България, не пропусна на коментира политическата ситуация:

„В следващите два месеца едва ли грешките на последните десетилетия ще бъдат коригирани. Бунтът трябва да поставя ясни и настоятелни искания. Но българската олигархия никога няма да отстъпи доброволно от позициите си.

Бунт в България не е имало, но има борба между клановете на „мафията“, чието „морално-политическо единство“ се разяжда от киселината на парите. В определени моменти тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес не стои Москва. Господарите им са поне двама. В такава обстановка ще бъде грешка да се подценяват пукнатините в „монолита“. Те трябва да се използват не като се участва в изборните комедии, които биха могли да доведат на власт и Трактора, след като върху гърба на „електората“ и по-надолу се изредиха всички, желаещи да го „оправят“ – от Тато през Кобургготов до охранителя им Б.Б.

Преобладаващото число на протестиращите са млади хора, стиснати за гушата от немотията и от „сметките“, работници, на които не изплащат мизерните заплати с месеци, дребни разорени или разоряващи се търговци, пенсионери, които са изправени пред избора: топлина и лекарства или храна и малцинства, чийто живот не е за завиждане.

За съжаление, сред тях не са малко тези, които още вярват, че като сменят персонала в политическия бардак с някакъв чистичък, нов, „честен елит“, бизнесът им ще потръгне, ще се създадат работни места или ще се върне „старото благоденствие“…

Засега те се страхуват дори да помислят за истинска борба, крият се зад трикольора, викат „Българи юнаци!“ и издигат искания, които много им наподобяват тези отпреди близо 24 години. Докато нещата остават в сегашния си вид, тяхното недоволство, искания и надежди ще бъдат експлоатирани от „бизнес“ групировки, платени полувоенни и полуполицейски, „безотговорни“, частни, криминални и лумпенизирани шпицкоманди и т.н., които ще продължат да вселяват в душите страх“.

Свързани заглавия
Илия Троянов: В България мафията е държавата и обратното
Илия Троянов: Истинското пътуване е една голяма несигурност
Илия Троянов получи наградата Карл Амери

„Ледовете се топят” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …