Начало / Свят / Номинираните за наградата „Артър Кларк” бяха обявени

Номинираните за наградата „Артър Кларк” бяха обявени

Номинираните за награда „Arthur C Clarke award” бяха обявени, съобщи „Гардиън”. Едва за втори път в историята само мъже са претенденти за отличието. Призът, който носи името на големия писател Артър Кларк (1917-2008), се дава за най-добър научно-фантастичен роман, публикуван в Обединеното кралство предната година. Съществува от 1987 г.

Номинираните са Ейдриън Барнс с „Nod”, Крис Бекет с „Dark Eden”, Ник Харкауей с „Angelmaker”, Питър Хелър с „The Dog Stars”, Кен Маклиод с „Intrusion” и Ким Стенли Робинсън с „2312”.

„Това е очарователен и комплексен списък. Изисква особено внимание и много мисъл. Да отсееш 6 книги от 82 не е никак лесна задача”, коментира Том Хънтър, директор на наградата. Той коментира и факта, че само мъже са номинирани: „Ние сме наясно с дискусиите относно полово разделение в света на литературата, но погледнете избраните книги. Ще ви стане ясно, че журито избира най-силните произведения. Качеството е техния приоритет, не от какъв пол е авторът”. Хънтър припомни още, че последните две издания отличието е дадено на жена.

Победителят тази година ще бъде обявен на 1 май. Той ще прибави към сметката си 2 013 паунда.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …