Начало / Свят / Излезе книга за американското турне на Оскар Уайлд

Излезе книга за американското турне на Оскар Уайлд

Излезе книга за известното американско турне на Оскар Уайлд, което той прави в началото на 80-те години на ХІХ век, съобщи huffingtonpost.com. Творбата се нарича „Declaring His Genius: Oscar Wilde in North America” и е написана от Рой Морис-младши. Публикувана е от издателството на известния университет „Харвард” – „Harvard University Press”.

Когато пристига в Ню Йорк през 1882 г., 27-годишният Оскар Уайлд няма „нищо за деклариране освен своя гений”. Трудът на Морис описва 11-те месеца, които великият драматург прекарва в САЩ. Уайлд изминава 15 000 мили, изнася 140 лекции и среща всеки по-известен човек. Намиращата се в криза по онова време Америка е очарована  от него. Студентите в „Харвард”, които посещават лекциите му, се опитват да се обличат като него и да имитират маниерите му. Проститутките с радост предлагат услугите си, подхвърляйки му шеги, свързани с фамилията му (Уайлд – така на английски се произнася дума, означаваща „див” – бел. ред.).

Уайлд помага много на американското общество да се съвземе от най-големия конфликт в своята история до момента – Гражданската война. В епоха на технологичен прогрес и социално разместване на пластовете, драматургът успява да предаде своето послание, че хората имат нужда от изкуство и красота.

Рой Морис-младши е главен редактор на списанието „Military Heritage” и писател. Той пише основно върху темите за Американската гражданска война и последствията от нея. Сред творбите му са „Fraud of the Century: Rutherford B. Hayes, Samuel Tilden, and the Stolen Election of 1876” и „The Better Angel: Walt Whitman in the Civil War”. Обикновено, критиците приемат добре произведенията му.

Свързани заглавия
Най-често използваните цитати от Оскар Уайлд
Оскар Уайлд: Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите
Колин Фърт ще играе Оскар Уайлд в биографичен филм за великия ирландец
„Харвард” издаде нецензурираната версия на „Портретът на Дориан Грей”
Излиза книга за жената на Оскар Уайлд

Книги от Оскар Уайлд тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …