Начало / България / „Защо се самоубиват поетите“ излиза до дни

„Защо се самоубиват поетите“ излиза до дни

Журналистът Пенчо Ковачев отговаря на въпроса защо известни поети избират сами да скъсат нишката на живота си в новата си книга. „Защо се самоубиват поетите“ излиза с печата на „Изток-Запад” и до дни ще бъде в родните книжарници.

Книгата е първи опит в историята на българската литература да се събере цялата истина за родните писатели самоубийци. Освен имената на Яворов и Дубарева, в родната книжнина има и други автори, които сами са прекъснали нишката на своя живот. И макар че са значими творци на словото,  днес те са (полу)забравени. Димитър Бояджиев, Иван Бурин, Тодор Монов, Росен Босев, Людмила Исаева, Христо Банковски и Веселин Андреев са само част от описаните в изданието литературни творци, сложили край на живота си. Авторът Ковачев тръгва по дирята на тези безсмъртни смъртници. На базата на богат фактологичен материал той изгражда същински хроники за отвъдното на нашата литература. Ковачев прониква отвъд зримото, за да разгадае тайната на онези, които посягат към пистолета или отровата.

„Защо се самоубиват поетите“ е книга за автентичните писатели. За разлика от графомана, който иска да живее вечно и да обира всички лаври, убеден, че е сътворил поредния шедьовър, истинският писател е постоянно измъчван от съмнение. Когато съмнението окончателно превземе перото му, с последната капка мастило той слага точка на творческата си дейност, а понякога (очевидно) и на живота си.

Пенчо Ковачев е роден през 1954 г. Работил е във вестниците „Поглед“,“Трудово дело“ „Стандарт“, „Новинар“, „Кеш“ ,сп. „Св.Валентин“ и „24 часа“,директор на новините в БНТ.Завършва средно образование в Техникума по индустриална химия във Видин. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1980 г.

Книги от Пенчо Ковачев тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …