Начало / Свят / Ирландската национална библиотека пусна ръкописи на Джеймс Джойс онлайн

Ирландската национална библиотека пусна ръкописи на Джеймс Джойс онлайн

Ирландската национална библиотека дигитализира и пусна онлайн редки ръкописи на Джеймс Джойс, информира flavorwire.com. Джойс е смятан за един от най-значимите автори на ХХ век и предоставянето на негови материали безплатно за учените е голяма стъпка. Въпреки огромната си популярност, Джойс не е достатъчно изследван.

Неговият внук Стивън, който беше наследник на правата върху неговото творчество, дълго време правеше проучванията върху писателя и творбите му невъзможно. Той искаше изключително високи такси от учените, за да цитират писателя. Освен това не позволяваше романът „Одисей” да бъде четен публично на различни събития и празници. Но от първи януари архивите на Джеймс Джойс станаха обществено достояние.

Ирландската национална библиотека не обяви веднага пускането на архивите на автора онлайн. Те са достъпни още от 10 април. Пуснати са в 3 главни раздела. В момента материалите са на .pdf формат, но от институцията твърдят, че ще ги пуснат и с по-висока резолюция. Това ще стане на 16 юни. Този ден е известен още като „Блумсдей”, на името на главния герой от „Одисей” Леополд Блум.

Джеймс Джойс е ирландски писател и поет, роден през 1882 г. Смятан е за един от най-влиятелните автори на ХХ век. Най-популярното му произведение е „Одисей”, публикувано през 1922 г. Други негови популярни творби са „Портрет на художника като млад”, „Бдение над Финеган” и сборника с разкази „Дъблинчани”. Макар да пътува много и да прекарва по-голямата част от живота си извън родината си, е известен с това, че запазва любовта си към Ирландия.

Свързани заглавия
Детски разказ на Джеймс Джойс излезе за първи път
„Одисей” на 90 години
Феновете на Джеймс Джойс и на неговия „Одисей” отпразнуваха Блумсдей
Класиците, които заслужиха „Нобел“, но не го получиха
Творчеството на Джеймс Джойс стана обществено достояние

Книги на Джойс тук

Прочетете още

9780593714508_p0_v3_s1200x630

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (22 април – 28 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Toxic Prey“ от Джон Санфорд (нова в класацията) 2. „The Women“ …