Начало / Свят / Ирландската национална библиотека пусна ръкописи на Джеймс Джойс онлайн

Ирландската национална библиотека пусна ръкописи на Джеймс Джойс онлайн

Ирландската национална библиотека дигитализира и пусна онлайн редки ръкописи на Джеймс Джойс, информира flavorwire.com. Джойс е смятан за един от най-значимите автори на ХХ век и предоставянето на негови материали безплатно за учените е голяма стъпка. Въпреки огромната си популярност, Джойс не е достатъчно изследван.

Неговият внук Стивън, който беше наследник на правата върху неговото творчество, дълго време правеше проучванията върху писателя и творбите му невъзможно. Той искаше изключително високи такси от учените, за да цитират писателя. Освен това не позволяваше романът „Одисей” да бъде четен публично на различни събития и празници. Но от първи януари архивите на Джеймс Джойс станаха обществено достояние.

Ирландската национална библиотека не обяви веднага пускането на архивите на автора онлайн. Те са достъпни още от 10 април. Пуснати са в 3 главни раздела. В момента материалите са на .pdf формат, но от институцията твърдят, че ще ги пуснат и с по-висока резолюция. Това ще стане на 16 юни. Този ден е известен още като „Блумсдей”, на името на главния герой от „Одисей” Леополд Блум.

Джеймс Джойс е ирландски писател и поет, роден през 1882 г. Смятан е за един от най-влиятелните автори на ХХ век. Най-популярното му произведение е „Одисей”, публикувано през 1922 г. Други негови популярни творби са „Портрет на художника като млад”, „Бдение над Финеган” и сборника с разкази „Дъблинчани”. Макар да пътува много и да прекарва по-голямата част от живота си извън родината си, е известен с това, че запазва любовта си към Ирландия.

Свързани заглавия
Детски разказ на Джеймс Джойс излезе за първи път
„Одисей” на 90 години
Феновете на Джеймс Джойс и на неговия „Одисей” отпразнуваха Блумсдей
Класиците, които заслужиха „Нобел“, но не го получиха
Творчеството на Джеймс Джойс стана обществено достояние

Книги на Джойс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1749_KeatsWeb

Поетът, чието име е написано във водата

200 години изминаха от смъртта на Джон Кийтс Живее само 26 години, като при това …