Начало / Свят / Детски разказ на Джеймс Джойс излезе за първи път

Детски разказ на Джеймс Джойс излезе за първи път

Детски разказ на Джеймс Джойс беше публикуван за първи път, съобщава „Гардиън”. Той се нарича „Котките от Копенхаген”, а издателство е „Итис Прес”. Малката ирландска издателска къща е отпечатала само 200 бройки, които са илюстрирани и струват между 300 и 1 200 паунда.

Разказът е писан от автора на „Одисей” до Стивън Джеймс Джойс – неговият внук, през 1936 г, когато писателят е бил в Дания, а 4-годишното дете – във Франция. Датата на писмото, в което фигурира текстът, е 5 септември. Писмото е било дарено на фондацията на Джеймс Джойс в Цюрих.

От фондацията изказват своя бурен протест срещу публикуването на детската история. Според тях, това е нарушение на закона, защото макар публикуваното творчество на Джойс да е публично достояние от 1 януари тази година, то неиздаваният материал продължава да е обекта на авторско право. Те добавят още, че е възможно да заведат дело срещу издателството.

От „Итис Прес” обаче са убедени, че не са направили нищо нередно. В съобщение те твърдят, че не нарушават закона по никакъв начин. Освен това, според дъблинската издателска къща, публикуването на разказа е само в плюс за имиджа на големия писател.

Джеймс Джойс е ирландски писател и поет, роден през 1882 г. Смятан е за един от най-влиятелните автори на ХХ век. Най-популярното му произведение е „Одисей”, публикувано през 1922 г.

Свързани заглавия
Творчеството на Джеймс Джойс стана обществено достояние
„Един портрет на Джеймс Джойс“

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …