Начало / Автори / Да си спомним за Барон Мюнхаузен и неговите истории

Да си спомним за Барон Мюнхаузен и неговите истории

На днешната дата, 11 май, е роден Карл Фридрих Йеронимус, Фрайхер фон Мюнхаузен . Той е от Боденвердер, Германия. Служи в руската армия и се отличава в боевете срещу османските войски. Към 1750 г, тридесет годишния благородник напуска армията и се връща в родината си.  40 години разказва весели истории, които му носят европейска слава. Умира на 22 февруари 1797 г.

Името му става нарицателно и се употребява за хора, които разказват невероятни истории и небивалици. Някои от историите му включват пътуване до Луната, изтегляне на самия себе си, като се хване за косата, изстрелването му от топ и други.

През 1785 г. в Лондон се появява една малка книга, разказваща за приключенията и пътешествията на барон Мюнхаузен, която бързо се превърнала в бестселър. От петото английско издание немският писател Бюргер я превел на немски и дълго време литераторите смятали, че той е нейният автор. Но през 1824 г. изследователят на Бюргер разбрал, че истинският автор на книгата не е Бюргер, а Рудолф Ерих Распе – известен навремето си писател, археолог и естественик. Распе бил високообразован човек, роден в Хановер. Твърде отрано той заминал за Англия и там спечелил широка известност.

Распе бил вдъхновен именно от лакърдиите на барона, когото лично познавал и записвал преди да емигрира. „Приключенията на барон Мюнхаузен” е най-популярната немска книга от ХVІІІ в.

На български приключенията са преразказани от Ангел Каралийчев.

„Невероятните приключения на Барон Мюнхаузен“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

louise-erdrich-american-writer-poses-during-portrait-news-photo-1623439813

Потомка на индианци спечели „Пулицър”

Луиз Ърдрич е позната и у нас 67-годишната писателка произхожда от Литъл Фолс в Минесота. …