Начало / Автори / Да си спомним за Барон Мюнхаузен и неговите истории

Да си спомним за Барон Мюнхаузен и неговите истории

На днешната дата, 11 май, е роден Карл Фридрих Йеронимус, Фрайхер фон Мюнхаузен . Той е от Боденвердер, Германия. Служи в руската армия и се отличава в боевете срещу османските войски. Към 1750 г, тридесет годишния благородник напуска армията и се връща в родината си.  40 години разказва весели истории, които му носят европейска слава. Умира на 22 февруари 1797 г.

Името му става нарицателно и се употребява за хора, които разказват невероятни истории и небивалици. Някои от историите му включват пътуване до Луната, изтегляне на самия себе си, като се хване за косата, изстрелването му от топ и други.

През 1785 г. в Лондон се появява една малка книга, разказваща за приключенията и пътешествията на барон Мюнхаузен, която бързо се превърнала в бестселър. От петото английско издание немският писател Бюргер я превел на немски и дълго време литераторите смятали, че той е нейният автор. Но през 1824 г. изследователят на Бюргер разбрал, че истинският автор на книгата не е Бюргер, а Рудолф Ерих Распе – известен навремето си писател, археолог и естественик. Распе бил високообразован човек, роден в Хановер. Твърде отрано той заминал за Англия и там спечелил широка известност.

Распе бил вдъхновен именно от лакърдиите на барона, когото лично познавал и записвал преди да емигрира. „Приключенията на барон Мюнхаузен” е най-популярната немска книга от ХVІІІ в.

На български приключенията са преразказани от Ангел Каралийчев.

„Невероятните приключения на Барон Мюнхаузен“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …