Начало / Свят / Творчеството на Джеймс Джойс стана обществено достояние

Творчеството на Джеймс Джойс стана обществено достояние

Творчеството на автора на класиката „Одисей” Джеймс Джойс стана обществено достояние, след като срока за авторски права изтече, пише „Лос Анджелис таймс”. До сега правата върху творчеството на писателя имаше неговият внук Стивън, който е единственият жив от фамилията Джойс. Наследникът обаче е бил повече от некомпетентен в менажирането на архива на автора на „Одисей” –  искал високи такси, не позволявал на учените да го цитират и правел всичко възможно да попречи почитането на известния му дядо.

Вече всичко от Джойс, което е публикувано, може да бъде цитирано и изследвано от учени. Въпреки това, съдбата на неизвестните трудове на Джойс, писма и ръкописи, сред които кореспонденция със Самюъл Бекет, все още е неясна. „Има писма, които Стивън отказва да публикува, а могат да се окажат много важни за изучаването на Джойс. Все пак вече можем разкажем много неща за него, които преди не можехме”, казва Шон Латъм, английски професор и изследовател.

Джеймс Джойс умира на 13 януари 1941 г. – преди точно 70 години. По законите на Обединеното кралство срокът за авторски права е 50 години. След неговото изтичане Европейският съюз взе решение да се съгласува със законите в Германия, където срока е 70 години. Затова трябваше да се чака до тази година, за да може творчеството на Джойс да стане обществено достояние.

Джеймс Джойс е ирландски писател и поет, роден 1882 г. Смятан е за един от най-влиятелните автори на ХХ век. Най-популярното му произведение е „Одисей”, публикувано през 1922 г. Други негови популярни творби са „Портрет на художника като млад”, „Бдение над Финеган” и сборника с разкази „Дъблинчани”. Макар да пътува много и да прекарва по-голямата част от живота си извън родината си, е известен с това, че запазва любовта си към Ирландия.

Фото:en.wikipedia.org

Свързани заглавия
Пороците на големите писатели
Десетте задължителни книги за мъже
Странните професии на писателите преди да станат известни
Класиците, които заслужиха „Нобел“, но не го получиха
Знаменитите писатели се обиждали на „некадърник“ и „пубертет“
Джеймс Джойс лъгал, че е женен
Феновете на Джеймс Джойс и на неговия „Одисей” отпразнуваха Блумсдей
Копие от унищожен тираж на „Одисей“ оценено на 15 000 евро
Текст от „Одисей” на Джеймс Джойс в песен на Кейт Буш

Книги на Джойс тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …