Начало / България / В Македония издигнаха паметник на Симеон Радев

В Македония издигнаха паметник на Симеон Радев

Паметник на Симеон Радев – авторът на „Строителите на съвременна България”, е издигнат в Скопие, Македония. Скулптурата “ е поставена на покрива на македонското Министерство на външните работи. По този начин българският писател, публицист и дипломат се превърна в поредната историческа личност, превърната в новомакедонец, е язвителният коментар на агенция „Фокус”.

„Поздравявам македонското външно министерство, което е построило паметник на видния български дипломат, историк и писател Симеон Радев. Когато го чух, просто не повярвах, но в сърцето ми се зароди една голяма надежда, че един ден моят бюст ще стои пред Музея на Македония в Скопие. Защото, да построиш паметник на Симеон Радев, автор на „Строители на съвременна България“, а не – на „Строители на съвременна Македония“, дългогодишен дипломат в българското, а не – в Македонското външно министерство, може да означава само едно: че тихомълком македонците признават, че са българи, и че тяхното Външно министерство е филиал на българското Външно министерство“, заявява известният със скандалните си изказвания историк Божидар Димитров.

Истината обаче е,  че паметник на Симеон Радев в България няма. Авторът на „Строителите на съвременна България” беше осъден на забвение в годините на социализма. В архива на БАН  се съхраняват много негови текстове, които едва сега започват да виждат бял свят.

Преди няколко дни бе официалната премиера на книгата му „Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия“.

Симеон Радев(1879-1967) е роден  в Ресен, Македония . Умира в София. Последните му думи са: „Дадох ли нещо на България?”. Бил е масон.

Фото:newshub.bg

Свързани заглавия
Излиза „заключена“ книга на Симеон Радев

Книги от Симеон Радев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …

Един коментар

  1. Няма лошо

    Няма нищо лошо в това, в Скопие да издигат паметници на видни българи от Македония като Симеон Радев, Димитър Талев, стига да не подменят и фалшифицират националната им идентичност и да не ги прекръстят посмъртно на Радевски, Талевски и пр.. Следващите паметници могат да бъдат на Паисий Хилендарски и Неофит Рилски, а след време – на Георги Пирински, Сергей Станишев и Росен Плевнелиев !