Начало / България / В Македония издигнаха паметник на Симеон Радев

В Македония издигнаха паметник на Симеон Радев

Паметник на Симеон Радев – авторът на „Строителите на съвременна България”, е издигнат в Скопие, Македония. Скулптурата “ е поставена на покрива на македонското Министерство на външните работи. По този начин българският писател, публицист и дипломат се превърна в поредната историческа личност, превърната в новомакедонец, е язвителният коментар на агенция „Фокус”.

„Поздравявам македонското външно министерство, което е построило паметник на видния български дипломат, историк и писател Симеон Радев. Когато го чух, просто не повярвах, но в сърцето ми се зароди една голяма надежда, че един ден моят бюст ще стои пред Музея на Македония в Скопие. Защото, да построиш паметник на Симеон Радев, автор на „Строители на съвременна България“, а не – на „Строители на съвременна Македония“, дългогодишен дипломат в българското, а не – в Македонското външно министерство, може да означава само едно: че тихомълком македонците признават, че са българи, и че тяхното Външно министерство е филиал на българското Външно министерство“, заявява известният със скандалните си изказвания историк Божидар Димитров.

Истината обаче е,  че паметник на Симеон Радев в България няма. Авторът на „Строителите на съвременна България” беше осъден на забвение в годините на социализма. В архива на БАН  се съхраняват много негови текстове, които едва сега започват да виждат бял свят.

Преди няколко дни бе официалната премиера на книгата му „Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия“.

Симеон Радев(1879-1967) е роден  в Ресен, Македония . Умира в София. Последните му думи са: „Дадох ли нещо на България?”. Бил е масон.

Фото:newshub.bg

Свързани заглавия
Излиза „заключена“ книга на Симеон Радев

Книги от Симеон Радев тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …

Един коментар

  1. Няма лошо

    Няма нищо лошо в това, в Скопие да издигат паметници на видни българи от Македония като Симеон Радев, Димитър Талев, стига да не подменят и фалшифицират националната им идентичност и да не ги прекръстят посмъртно на Радевски, Талевски и пр.. Следващите паметници могат да бъдат на Паисий Хилендарски и Неофит Рилски, а след време – на Георги Пирински, Сергей Станишев и Росен Плевнелиев !