Начало / Свят / Френски журналисти разкриват как е починал Франсоа Митеран

Френски журналисти разкриват как е починал Франсоа Митеран

Мъките на бившия френски президент Франсоа Митеран, болен от рак в продължение на 14 години, са били прекъснати през януари 1996 г., чрез поставена му интравенозна инжекция, твърдят двама журналисти в публикувана нова книга, съобщи Франс прес.

Автори на „Последно табу. Разкрития за здравето на президентите“ са журналистите Денис Дьомонпион и Лоран Леже. Двамата твърдят, че бившият президент, прикован на легло заради раковото си заболяване, е поискал в един понеделник страданията му да бъдат съкратени. Това е станало чрез инжекция, която му е била поставена интравенозно, посочват журналистите.

В книгата си обаче те не използват думата евтаназия, когато говорят за края на Митеран.

Един от синовете на бившия държавен глава Жилбер Митеран разказва в книгата, че само един човек знае какво точно се е случило но „тази личност няма да разкаже нищо“.
„Тази личност ни каза само, че всичко е станало спокойно“, допълва Жилбер Митеран. Синът на Митеран посочва, че въпросният човек е предупредил по телефона личния лекар на Митеран.

Франсоа Митеран почина на 8 януари 1996 г. в резултат на раково заболяване. Десет дни след смъртта бившият му лекар разкри, че болестта на Митеран е била открита още през 1981 г. и че президентът го е заставил да подправя данните за здравословното му състояние.
Авторите на книгата разкриват също, че бившият премиер Едуар Баладюр е страдал от рак на червата, след като е напуснал поста си през 1995 г. и е станал обикновен депутат.

Авторите на книгата посочват, че това заболяване не е заинтригувало никого, защото Баладюр бил вече обикновен парламентарист.
По отношение на Никола Саркози двамата журналисти казват, че той приема хапчета, за които не е издадено разрешително за продажба. Подобен документ е необходим, за да може едно лекарство да се продава в аптека и да се предписва от лекар във Франция.

В книгата си журналистите не посочват какви са тези лекарства, предназначени да изправят на крак президента. В книгата се говори и за „инцидента с мозъчен кръвоносен съд“ на бившия президент Жак Ширак на 2 септември 2005 година. Твърди се, че съпругата на Ширак – Бернадет, и дъщеря му Клод са упражнили натиск върху лекарите да премълчат за този „инцидент“.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …