Начало / Свят / Френски журналисти разкриват как е починал Франсоа Митеран

Френски журналисти разкриват как е починал Франсоа Митеран

Мъките на бившия френски президент Франсоа Митеран, болен от рак в продължение на 14 години, са били прекъснати през януари 1996 г., чрез поставена му интравенозна инжекция, твърдят двама журналисти в публикувана нова книга, съобщи Франс прес.

Автори на „Последно табу. Разкрития за здравето на президентите“ са журналистите Денис Дьомонпион и Лоран Леже. Двамата твърдят, че бившият президент, прикован на легло заради раковото си заболяване, е поискал в един понеделник страданията му да бъдат съкратени. Това е станало чрез инжекция, която му е била поставена интравенозно, посочват журналистите.

В книгата си обаче те не използват думата евтаназия, когато говорят за края на Митеран.

Един от синовете на бившия държавен глава Жилбер Митеран разказва в книгата, че само един човек знае какво точно се е случило но „тази личност няма да разкаже нищо“.
„Тази личност ни каза само, че всичко е станало спокойно“, допълва Жилбер Митеран. Синът на Митеран посочва, че въпросният човек е предупредил по телефона личния лекар на Митеран.

Франсоа Митеран почина на 8 януари 1996 г. в резултат на раково заболяване. Десет дни след смъртта бившият му лекар разкри, че болестта на Митеран е била открита още през 1981 г. и че президентът го е заставил да подправя данните за здравословното му състояние.
Авторите на книгата разкриват също, че бившият премиер Едуар Баладюр е страдал от рак на червата, след като е напуснал поста си през 1995 г. и е станал обикновен депутат.

Авторите на книгата посочват, че това заболяване не е заинтригувало никого, защото Баладюр бил вече обикновен парламентарист.
По отношение на Никола Саркози двамата журналисти казват, че той приема хапчета, за които не е издадено разрешително за продажба. Подобен документ е необходим, за да може едно лекарство да се продава в аптека и да се предписва от лекар във Франция.

В книгата си журналистите не посочват какви са тези лекарства, предназначени да изправят на крак президента. В книгата се говори и за „инцидента с мозъчен кръвоносен съд“ на бившия президент Жак Ширак на 2 септември 2005 година. Твърди се, че съпругата на Ширак – Бернадет, и дъщеря му Клод са упражнили натиск върху лекарите да премълчат за този „инцидент“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …