Начало / Читателски дневник / Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Пловдивският „Хеликон“ посреща от 18 ч. днес любопитен гост

atle

Атле Нес започва българското си турне именно в Пловдив. Автор на много животописи, той привлече вниманието на българските читатели с книги за Леонардо да Винчи, Галилео Галилей и др. известни личности.

Повод за гостуването му всъщност е премиерата на нова биография. Сега Атле Нес поставя под лупа живота на един голям художник – Едвард Мунк. Писателят разказва за подтиците, създали картини като емблематичната „Викът“. Описва живота му и катаклизмите в него. При това съдбата на Едвард Мунк е по-различна от онези, с които сме свикнали. Роден в бедност, той се замогва и си отива много богат. Въпреки това душата му е раздирана от много драми – пие, подозира приятелите си в измяна… само дето трудният му характер спомага да създаде в крайна сметка шедьоври!

Атле Нес пък притежава хубавия талант да описва живота на другите по един интригуващ начин. Наред с биографиите, той пише и детски книги, създател е също и на документална проза. Норвежкият писател сега е на 74. Скоро в „Хеликон“ ще се появи още една негова книга – „Майсторът на палатки“. Този път обаче става дума за роман, който е посветен на самия апостол Павел. Книгата разказва по един завладяващ начин за неговия живот и ни прави свидетели на сцени, които познаваме само от Новия завет. Пак така писателят вече описа и преживелиците на още един художник – Караваджо.

Информация и репродукции от изд. „Изида“
Снимка на Атле Нес: nrk.no

Прочетете още

419039736_289725557475712_2063768027415045802_n

Книгите на Оливие Талек – детето се превръща в личност

Историите на французина интригуват, илюстрациите му омагьосват Роден в Бретан преди 53 години, Оливие Талек завършва …