Начало / Критика / „Извън Африка“ – дива красота и нрави в полза на литературата

„Извън Африка“ – дива красота и нрави в полза на литературата

Автобиографичният роман на датската писателка Карен Бликсен описва една силна жена в колониална Африка

Baroness Karen Blixen (aka Danish writer Isak Dinesen) (1885 - 1962) stands in front of a mirror, wearing a velvet turban and leopard stole and holding a cigarette, January 2, 1958. (Photo by Getty Images)

Литературните достижения на Карен Бликсен са оценени с две номинации за Нобелова награда в края на петдесетте години, а „Извън Африка“ е само една от перлите на нейния талант. Романът, който тя публикува през 1937 г. под мъжкия псевдоним Исак Динесен, причисляват към класиките на 20 в., по него режисьорът Сидни Полак прави завладяващия филм „Далече от Африка“, с участието на Мерил Стрийп и Робърт Редфорд, който печели общо 28 награди, включително „Оскар“ и „Златен глобус“.

Историята е разказ от първо лице на една богата европейка, баронеса, захвърлена от съдбата в Кения в началото на миналия век. Страната тогава е британска колония, което хич не улеснява мисис Бликсен, заела се да стопанисва със съпруга си кафеена плантация на края на света. След раздялата с този ленив аристократ, който живее само за да ходи на сафарита с принца на Уелс, тя се увлича по друг силен и смел авантюрист, но голямата ù любов си остава Африка.

-Out-of-Africa-Screencaps-meryl-streep-30317977-1280-800

Целият сюжет е пропит от една невероятна, ирационална привързаност към туземците, на които авторката отначало гледа с усмивка, като на малки деца. Техният наивитет и чистосърдечност печелят сърцето ù, макар да си навлича критики, че има снизходително и покровителствено отношение, защото е бяла. Все пак Карен става вътрешен човек и действа както правят африканците, от необходимост да оцелеят в онези нелеки условия. Дивата природа и нравите на местните тя описва толкова сочно и непосредствено, че на фона на пристъпващи в мъглата слонове и грациозни жирафи, сме склонни да оправдаем жестоките убийства на животни, дори сме благодарни, че не ги е спестила! Защото може да се ужасяваме от кръвта на лъвове и диви котки, но те изяждат воловете и кокошките от фермата ù, благодарение на която хората се изхранват.

Баронеса Бликсен остава в Африка 18 години, пълни с драма и неописуема красота. Нека я видим през очите на неизбежното, да си представим как се оправя сама с племена, всеки рожба на своето време – границата на 19 и началото236260_b на 20 век. Остава искрената преданост на африканците към тази крехка жена, и посланието – никой не може да властва над друг човек или животно, докато съжителства с тях, което лъха от всяка страница.

Новото издание на романа „Извън Африка“ е допълнено с илюстрация на Теодор Ушев, по цялостното художествено оформление на книгата е работил художникът Иво Рафаилов.

Прочетете я!

Текст: Людмила Еленкова 

Прочетете още

13-10-30-87094_1

Марин Троянов: Африканецът мисли капиталистически

За Кения с топлота и загриженост разказва един стар емигрант, пътешественик и гражданин на света, …