Начало / Любопитно / Джон Гришам се завръща на местопрестъплението

Джон Гришам се завръща на местопрестъплението

С романа „Размяната“, продължение на „Фирмата“, големият майстор на съдебния трилър се връща към героя, който го изстреля на върха на славата преди повече от 30 години.

The author John Grisham at his office in Charlottesville, Va., Oct. 11, 2021. The best-selling author, whose new book, "The Judge's List," is about a murderous member of the bench, talks about the Supreme Court, wrongful convictions and what it means to be "review-proof." ( Donald Johnson/The New York Times)

Всяка година като по часовник Джон Гришам издава трилър, който се занимава с най-сериозните теми в американската съдебна система: адвокати, борещи се за своите клиенти в претъпкани съдебни зали, капризни съдебни журита и съдии, тайното дърпане на конците във Вашингтон, несправедливо осъдени в очакване на изпълнението на смъртната си присъда.

Според литературния му агент 68-годишният Гришам е автор на общо 48 книги, включително детски и сборници с разкази. От тях са продадени над 400 милиона екземпляра, което го прави един от най-четените живи писатели днес.

През октомври в САЩ излезе романът „Размяната“, продължение на книгата, с която той се прочу преди повече от 30 години. „Фирмата“ получава договор за филмиране с „Парамаунт“ за $ 600 000 още преди романът да си намери издател. След по-малко от пет години името на адвоката от Мисисипи вече се свързва с филми с участието на Том Круз, Джулия Робъртс и Дензъл Уошингтън, а името „Джон Гришам“ става емблематично през 90-те години на ХХ в. в не по-малка степен от това на президента Бил Клинтън (за когото се говори, че е негов далечен братовчед).

Дейвид Гърнърт – агент и редактор на Гришам, подчертава, че онова, което отличава сюжетите на писателя от много други бестселъри, е фактът, че неговите герои са обикновени хора. „Те не са ченгета, детективи или агенти на ФБР – казва Гърнет. – Те са като всички останали, които по една или друга причина попадат в изключително трудно положение и трябва да намерят изход от него“.

156699127491929_La-Tapadera_(2)

Попитах Гришам дали му хрумва сюжет, основан на нашата среща: за литературен критик, който пристига с колата си от Ню Йорк в Шарлотсвил, за да интервюира прочут автор на бестселъри. Какво според него ще се случи след това?

Той се позамисли, после ме погледна лукаво и отговори: „Само ми дай 24 часа“.

Решението най-после да напише продължение на „Фирмата“ като всяко друго решение на писателя, се основава колкото на делови, толкова и на творчески съображения. Той е вдъхновен от успеха на „В сянката на чинара“ и „Време за милост“ – два романа, които съживяват главния герой от „Време да убиваш” Джейк Бриганс.

Запитах се какво мога да направя с Мич Макдиър. Той е още жив. С Аби са заедно. Как да върна Мич? – казва Гришам. – Отне ми известно време да измисля хубав сюжет.“

Колкото по-широка става неговата известност, толкова повече се стеснява кръгът от близките му хора и се засилва желанието му за усамотение.

Харесва ми да общувам с хората, както аз обичам, да се виждам с онези, на които имам доверие“ – казва той.

Korici (1)

За разлика от много други автори на бестселъри, Джон Гришам няма цяла армия от съавтори и сътрудници. Няма дори личен асистент или секретар. Сега той завършва втората си документална книга след „Невинният”, в която описва 10 случая на осъдени на смърт хора, натопени за чужди престъпления. А през следвщото лято отново ще ни срещне с героите от двата си трилъра за остров Камино в „Призраци на Камино”.

Текст (със съкращения) : Закари Файн – „Уолстрийт Джърнъл“

Превод: Надежда Розова

Прочетете още

MV5BODYzMmYxZjQtMmQ4OS00MjhlLWIyMTctMzI4ODE1ODE5YzgzXkEyXkFqcGdeQXVyNDkzNTM2ODg@._V1_

Бившият прокурор Джеймс Коми: Ето начин да се изправя срещу най-безскрупулните хора в света

Директорът на ФБР, уволнен от Доналд Тръмп, говори за паралелите между бившия президент и босовете …