Начало / България / Бургаската библиотека заслужи награда на публиката

Бургаската библиотека заслужи награда на публиката

Връчва се от 2008 г.

402660031_7670080546352203_70742771979057072_n

REGIOSTARS, както се казва отличието, има за цел да покаже успешни проекти, финансирани с помощта на Европейския съюз. Важното в случая е те да имат ефект върху местната общност и регионалното развитие. Наградите са общо в седем категории, като Центърът за съвременно изкуство и библиотека в Бургас печели тази на публиката.

Ядрото на проекта е идеята за модернизация на културната инфраструктура в Бургас – казва се в представянето на нашата библиотека, – като целта е да се подкрепи развитието на местната общност на базата на знание, креативни иновации и съвместен обществен живот.В Бургас си подставят още за цел да подкрепят културното разнообразие, като се развият инициативи в тази област.

Сред категориите, в които се връчват наградите, са например тези за конкурентна и смарт Европа, за зелен континент, за свързаност и други. Самите отличия пък тази година връчи еврокомисарят в ресор „Сближаване и реформиЕлиза Ферейра. Церемонията се състоя в чешката Острава.

Бургаската библиотека спечели още престиж, като се нареди сред победителите в оценяващия солидарността на Европа конкурс

smart

Сред постиженията на нашата библиотека прави впечатление например фактът, че предлага на местните общо 600 хил. заглавия, като това е привлякло над 240 хил. посетители през миналата 2022 г. Самата Община Бургас се ангажира с каузата, като призова бургазлии да гласуват за наградата на публиката. Активността им позволи директорът Яна Димитрова да получи лично престижното отличие в Острава. Оценените проекти бяха общо 228, финалистите – 30.

Информация от regiostarsawards.eu
Снимки: ec.europa.eu и @ania.dimitrova1

Прочетете още

letter-2742643_1280

Времеубежище, демонтаж или сглобка – търси се дума на годината

Изборът е между общо десет Анкетата на сайта „Как се пише“ спечели популярност още с …