Начало / "Четящият човек" / Будители със силата на буквите – осем съвременни български книги

Будители със силата на буквите – осем съвременни български книги

Книгата и тя е израз на българщина

370090514_276799811426690_7997045633979256308_n

Денят на народните будители е сигурно най-романтичният празник, посветен на българщината. Търсим големите примери за родолюбие в отминали епохи, като редим и без това добре познатите имена на просветители, книжовници и революционери.

Точно култът към будителите прави толкова популярни у нас и паметниците. Изграждат се усилено например след края на Първата световна война. От 1922 в календара възниква и точно този ден – на будителите. Както са го нарекли навремето, за да събуди здрав смисъл за съществуването и интерес към миналото.

Затова и търсим съвременния облик на Деня на будителите именно в съвременните книги. По свой си начин и те подбутват представите ни и ни карат да се замислим – къде със силата на хумора, също на чуждия пример или пък точно на историята.

Ето осем заглавия, които провокират и разширяват хоризонтите ни – общото между тях е именно това, че са създадени от български автори

 229725_b

„Записки от Шато Лакрот“Мария Касимова-Моасе

По-забавно четиво като това спомага да видим себе си с усмивка – това е особено полезно, като се има предвид вечния български стремеж към съвършенство. По страниците българката Калина е омъжена за французина Дидие. Едно цяло лято семейството трябва да прекара с родителите на Дидие – мадам Жонвиен и мосю Жан-Батист дьо Лакрот.

 239096_b

„Записки от Шато Лакрот: Резиденция “Злокучане”Мария Касимова-Моасе

Продължение на предишната… „Спомняте ли си щурото лято в шато Лакрот, което българката Калина прекара заедно с фамилията на парижкия си съпруг Дидие?пита анотацията на книгата. – Е, нямаше как осем месеца по-късно интернационалното семейство да не върне жеста и да не посрещне френската рода на българска територия!

237325_b

„Възлюбените“ Боян Йорданов

История от началото на Възраждането и затова особено подходяща за днешния ден. Иначе сравняват книгата с „Възвишение“ на Милен Русков. Роман за това как в индивидуалното съзнание на един обикновен човек са поражда това, което наричаме национално пробуждане, и се появява жаждата за познание.

7759008_b

„Войната на верите“Людмила Филипова

Нова книга в стила на „Войната на буквите“. Тема – богомилството, Светата инквизиция и Последния кръстоносен поход. Людмила Филипова си служи свободно с фактологията, но в същото време избира внимателно източници и теми. Това прави романите ѝ наистина неповторими и като възприятие на миналото, и като усещане за това да си българин въобще.

235842_b

„Нямата рече“ Галина Танева

Млада българка, отраснала в чужбина, се озовава в живота на прапрабаба си. Така научава повече за своята родова история. Авторката описва народната мъдрост и знание, като залага изключително на автентичния фолклор. Мисията да опази традициите ни е трудна, но пък написаното в книгите остава. А доказателство, че то се приема с отворени обятия е фактът, че книгата има и продължение – „Кръвта вода не става“.

240741_b

„От змей злато“Любомир Калудов

Историите на един бежанец от Тракия. Авторът, който е пластичен хирург, описва съдбата на предците си – бежанци от Одринска Тракия. Това само по себе си е една от трагичните страници в нашата история, като последствията от преселението и до днес формира съзнанието на много хора на Югоизток. Книгата съдържа 11 разказа за ценностите на ония времена.

205955_b

„Грехът на Малтица“Лиляна Михайлова

Сам Деян Енев нарича книгата „най-добрия роман за Освобождението“. Авторката е създала и много сценарии за филми. Книгата пък представлява историческа драма, в която големите събития приемат много по-интимен и индивидуален образ, което ги прави още по-силни.

238733_b

„Истории от ръчния багаж“Георги Милков

Накрая, книга, която е далеч от родния контекст, но нали където и да сме по света, носим в багажа си именно българското… Пък и „Истории от ръчния багаж“ е един от големите родни бестселъри на 2023. Георги Милков разказва увлекателно за своите пътувания, срещи… Историите са от невероятни по-невероятни… и така до самия край на книгата.

Осем заглавия за Деня на будителите подбра Краси Проданов

Прочетете още

sergiu-valena-_Drvb_c_72Y-unsplash

Френската библиотека откри отровни книги във фонда си

Сега са в карантина Книгите с арсен са още от 19. век, но няма данни …