Начало / Свят / Новият Нобелов лауреат Юн Фосе: „Пишете, без да се замисляте!“

Новият Нобелов лауреат Юн Фосе: „Пишете, без да се замисляте!“

Наследник на Ибсен се изкачи на литературния връх

30R9904s-1536x1024

Юн Фосе е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература – и името, за което безспорно ще се говори най-много идните месеци. За наша радост, има негова книга и на български. И сега може да откриете в „Хеликон“ „Трилогия“ в превод на Стела Джелепова. По страниците ѝ Ашле и Алида търсят мястото си в света. Три повести изграждат общ гръбнак и убеждават в литературното майсторство на автора.

Норвежецът е безспорно най-голямото име на своето поколение – роден преди 64 години в малкия град Хаугесун, той е автор на над 40 книги в различни жанрове – романи, разкази, детски истории и поезия. За популярността му говори и фактът, че неговите творби се четат на повече от 40 езика. Дебютира през 1983 и действително е смятан заради своите пиеси за достоен наследник на големия Ибсен.

Критиката се обръща към него като към един от най-новаторските и оригинални съвременни писатели. Фосе се отличава със своя минималистичен и поетичен стил, като се опитва да изкаже и най-недоловимото в човешката душа. Точно това изтъква в мотивите си за връчване на Нобеловата награда и комитета, ръководен от Андерс Олсън.

Разбира се, Фосе вече е получавал нееднократно признание за своето творчество. Още през 1996-а става лауреат на Наградата Ибсен, която е точно за драматургично произведение. Носител е и на най-голямата норвежка литературна награда – „Браги“, през 2005-а. През 2019-а е удостоен и с Наградата за литература на Европейския съюз. А също така е и кавалер на френския Национален орден за заслуги – от 2007 г. Точно за издадената и на български „Трилогия“ пък е удостоен и с престижната награда на Северния съвет през 2015 г.

maxresdefault

Сред последните известни книги на Фосе е Septology. Парадоксално, тя му носи две номинации за Международния „Букър“ – писана пет години, книгата е изградена от седем отделни романа

Пишете, без да се замисляте“, съветва сам Фосе своите колеги. В книгите се влюбил като малко дете благодарение на рисувана история за пожарникари. Като зрял автор пък се прекланя пред творчеството на Бекет, Хамсун и Кафка.

Името на Юн Фосе се появи сред евентуалните претенденти – номинациите за Нобел са строга тайна! През последните дни норвежецът излезе начело в предвижданията на букмейкърите. Обикновено обаче и те не се сбъдват – тази 2023-а е пример за обратното… Юн Фосе се превърна в сто и шестнайсетият Нобелов лауреат.

Информация и снимки: nobelprize.org@winjeagency9605, thebookerprizes.com , Tom A. Kolstad и jamu.cz

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …