Начало / Критика / „Фермата на животните“ – нарисувана с любов и мъничко болка

„Фермата на животните“ – нарисувана с любов и мъничко болка

Книгата описва и съвременното общество

Fermata

Петъчният книговодител този път сочи към една пищна на вид книга – и в същото време класика. „Фермата на животните“ има ново издание у нас – след няколкото класически, които се появиха през миналите години. Този път „по-малкото братче“ на „1984“ изглежда фантастично привлекателна с всичките тези картинки… но хапе също толкова, колкото и ако по страниците се разпростира само текстът.

Илюстрираното издание на знаменития роман на Джордж Оруел дължим на Куентин Гребан, с когото може да се сблъскаме и на други рафтове в книжарницата. Белгиецът е на 46, като вече има опит с известни заглавия, които пресъздава със силата на четката. Илюстрирал е например „Питър Пан – много по-логичен избор, поне на фона на „Фермата на животните“.

Веднага се явява и противоречие – нашият читател е свикнал автоматично да определя една книга като детска, щом по страниците ѝ се ширят цветни и красиви илюстрации. Текстът на Оруел обаче е всичко друго, но не и детски. Тук става дума по-скоро за опит философските линии в романа да бъдат предложени на интелигентна и харесваща творчеството на писателя публика, която пък, от своя страна, да предложи рисуваната версия на достатъчно съзряла млада публика – да речем от 15 години нагоре.

Експериментът си заслужава, тъй като илюстрациите на Гребан се впиват в съзнанието също както и думите на Оруел. Реалистични и събуждащи доверие, рисунките правят книгата още по-запомняща се, подтикват да се връщаме и към отделни редове – и в крайна сметка служат на основното послание на писателя. А то описва бруталната тирания през призмата на междучовешките отношения, но пренесени алегорично в една ферма.

Неуспешна след издаването си през 1945-а, „Фермата на животните“ днес е от книгите-легенди, чието послание не увяхва. Затова е хубаво, че продължаваме да търсим изразителните ѝ страни, както се случва в изданието, илюстрирано от Гребан. Което доказва жизнеността на текста и донякъде тъжната му актуалност днес.

Илюстрациите на Гребан се впиват в съзнанието също както и думите на Оруел. Реалистични и събуждащи доверие, рисунките правят книгата още по-актуална

64f1eaaceb095

А ако след последната страница почувствате нужда от милувка и любов, разтворете други книги, илюстрирани от белгийския художник – например огледалните като съдържание „Мама“ и „Татко“. Те вече ще ви омаят с добротата си.

Петъчен книговодител от Краси Проданов

Прочетете още

girl-8679781280

Книги за нечетящи хора

Скъпи нечитатели, този списък е специално за вас 23 април е млад празник, който обаче …