Начало / Любопитно / Японци създадоха променяща се книга

Японци създадоха променяща се книга

Проектът им е уникален

15000173_587503411445439_1042037717752442389_o

Мегуми Кадживара и Татухико Ниджимае работят от години върху начина, по който се възприемат книгите. За да изобразят неуловимата им същност, използват наученото от интерактивните технологии и така създават своята книга на силуетите. Изображенията по страниците ѝ се появяват едва когато читателят я разтвори. Всяка смяна на зрителния ъгъл или пък промяна в светлината води до раздвижване и на изображението. Така историята винаги е различна.

Кадживара и Ниджимае работят върху проекта си вече десетилетие. Мегуми е дизайнер, а Татухико е книговезец. Успехът на първата им творба ги подтиква да направят и издание за деца, а после да продължат с още променящи се книги.

Първата книга на силуетите се превръща в истински хит в Япония и досега е преиздавана четири пъти. Както казват самите ѝ автори, тя е способна да ви изненада с нещо ново и след 10, и след 50 години

tumblr_md22isYrBU1rjz0tdo1_1280

Последният засега проект на екипа е сборник от фиктивни дневници на Шинтаро Ямагучи. По страниците на дебелото томче главният герой се променя всеки ден. Всяко копие от тиража пък е отпечатано в различен цвят по специална технология.

Някои от книгите, които предлагат Кадживара и Ниджимае, съдържат и ръчна изработка – затова и клиентите им чакат обикновено с месеци, за да получат своя екземпляр. Поради тази причина двамата японци приемат до 10 заявки месечно.

Още от силуетите на японския тандем

Информация, снимки и илюстрации: Silhouette, megumikajiwara-silhouette.tumblr.com и gooood.cn

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …