Начало / Свят / Дубравка Угрешич ни напусна

Дубравка Угрешич ни напусна

Хърватската писателка живееше в Амстердам

Ugresic_0211-2

Истинска легенда в родината си и в Европа, тя напуска Хърватия през 1993-а след публикацията на една статия, Vještice iz Rija, в загребския седмичник „Глобус”. Материалът излиза анонимно и обвинява Угрешич, както и още четирима нейни колеги, в лобиране против страната си по време на конгреса на ПЕН общността в Рио де Жанейро. В рамките на година писателката получава много заплахи за живота си и това я кара да потърси ново начало.

Така обаче получава огромен творчески импулс – предстоят най-добрите ѝ години в литературата изобщо. Ненапразно името на Дубравка Угрешич беше споменавано с години като един от възможните кандидати за Нобелова награда за литература.

Точно този приз ѝ убягва, но признания за нея валят отвсякъде. Изключително уважавана е в Германия, Австрия, Италия… Става носител на Австрийската държавна награда за европейска литература, печели наградата „Хайнрих Ман“. Самата тя пък обича и България, а и как ли да не е така, след като майка ѝ е родена в Бургас!

През 2019-а тя стана и Доктор хонорис кауза на Софийския университет. Гражданин на литературата“ я нарича тогава доц. д-р Бойко Пенчев. „Случваше се децата от махалата да ми подмятат: „Бугарица! Бугарица!“ – признава писателката на официалната церемония в аулата на университета. – По-късно щях да разбера, че страхът от изключване от обществото е един от най-големите човешки страхове.”

Писателката учи литература и руски във Философския факултет на университета в Загреб. Създава забележителни книги още преди да замине в изгнание. Преведена на повече от 20 езика, сред върховите ѝ постижения е например романът „Лисица”, обявен от редица издания за книга на 2018-а. Изпод перото ѝ се раждат още „Музеят на безусловната капитулация”, „Четенето забранено“, „Министерството на болката“, „Баба Яга снесла яйце“, детската „Домашни духчета“.

Сега наследниците ѝ планират създаването на фондация, която да се грижи за творчеството на голямата писателка. А то е достатъчно разностранно, за да интригува и вдъхновява още много читатели. „Светът може би не е идеално място – признава самата Угрешич, – но може да стане по-добър благодарение преди всичко на знанието, образованието и изкуството.”  Точно така мечтаеше да го промени и тя.

download-1

Дубравка Угрешич почина в Амстердам на 73 – до последния ѝ дъх с нея бяха най-близките ѝ хора и най-скъпите ѝ приятели

Портрет от Красимир Проданов
Снимки: Projekt Fórum, KGOU и Political Critique

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …