Начало / Любопитно / Оригиналът на Швейк ще бъде изложен за ден

Оригиналът на Швейк ще бъде изложен за ден

Публика ще го види за първи път

l7Lvl0

Ярослав Хашек, авторът на „Приключенията на добрия войник Швейк през Втората световна война“, е роден преди 140 години – отива си от света пък преди столетие. Това е и поводът най-славната му творба да бъде изложена в оригинал пред публика, пък макар и само за един-единствен ден.

Акцията на 21 март 2023-а е донякъде и представяне на новия пражки Музей на литературата, който отвори врати преди месеци. Учреждението предлага общо десет експозиции, които са любопитен поглед към чешката литература и история. Една от инициативите на музея е поредица от еднодневни изложби, които да представят най-значимите творби на чешката литература.

Самият Хашек пък създава за краткия си живот – умира на 40, повече от 1000 разказа и фейлетона. Притежава славата на най-добрия чешки хуморист. „Приключенията на добрия войник Швейк“ е най-известната му творба, тя е преведена на близо 60 езика.

Писателят започва да пише историята през 1911-а. Публикува части от нея през следващите няколко години. Официална премиера пред публика обаче героят му прави през 1921 г. Публикува още две части, но романът остава недовършен. Неразделна част от книгата са и илюстрациите на Йозеф Лада.

100

Ръкописът на книгата е специално рествавриран, като е едно от най-ценните притежания на Музея на литературата. Заедно с него зрителите ще видят и оригинала на последния открит разказ на писателя – Vepřová historie или „Свинска история“

Информация и снимки: Památník národního písemnictví, novinky.cz и reflex.cz

Прочетете още

Васил-Левски-Цитати-1536x864

Аз Васил Лъвский в Карлово роден

За честните хора такава смърт, казва Апостола и сякаш рисува себе си Крилатите фрази, с …