Начало / Критика / Три комикса, в които всички сме герои

Три комикса, в които всички сме герои

„Ариол“, „Тото“ и „Лулу“ са първите броеве на три завладяващи детски поредици

238637z

238639_b

238638_b

 

 

 

 

Магаренце, момче и момиче са главните герои на тези френски книжки, които описват правдоподобни ситуации в училище и вкъщи. „Ариол“ и „Тото“ буквално нижат пред очите ни вицове с картинки. Дете трудно ще остане сериозно пред балончетата с думи, които излизат от всяка глава и уста, смехът е на корем, а у възрастните даже ще отключи асоциации с „Малкият Никола“, басните на Лафонтен, или „проклетници“ от ранга на „Тартюф“ и „Дядо Горио“. Макар комиксите да са въздушен и духовит хумор, не тежка литературна класика, те ни напомнят стойността ù.

Всички по страниците тук се пречкат един на друг и вършат щуротии с присъщата сериозност на хора, които не са си на мястото. Ариол се чуди защо няма мигриращи магарета, само птици, докато тренира да стане кон, във фитнеса. Тото отговаря на майка си, която му се кара, че не си е оправил стаята с „Не ми викай така! Не съм ти съпруг…“
„Лулу“ е друга работа. Тя включва случки, които са по-конфликтни от предишните две книжки, но затова пък житейски реалистични. Заглавието на първия брой на тази поредица се казва „В междучасието“ и слага на пауза теми, актуални за много деца – агресията в училище, ревност и завист, учител по заместване, развод вкъщи, нов член на семейството, какво е да имаш по-голяма сестра, да те пратят сам ваканция при баба и дядо, и прочие.
Трите комикса в цялост носят добродушен морал и приятелско намигване. Нека читателят им от първи клас нататък да разбере, че нищо не си струва нервите и каквото не може да промени, просто да го приеме в живота си :)

Людмила Еленкова 

Прочетете още

14435581

Филмов режисьор спечели литературния „Гонкур“

Наградата е най-престижната във Франция Жан-Батист Андреа е новият ѝ носител – със своята книга …