Начало / Свят / Най-добрият детски автор в света се казва Лори Халсе Андерсен

Най-добрият детски автор в света се казва Лори Халсе Андерсен

Американката търси гласа на младите хора

333017280_1154500055179038_4857531063705637873_n

61-годишната писателка спечели сега Възпоменателната награда Астрид Линдгрен, която е най-престижната в света наред с Наградата Ханс Кристиян Андерсен. Сред причините да ѝ бъде присъдена журито отбелязва: „В своите романи Андерсен дава възможност да се потърси смисъла, идентичността и миналото. Нейният изпълнен със светлина мрачен реализъм дава възможност да се разкрие основополагащата роля, която играе времето и паметта в живота на младите хора.”

Родената близо до Ню Йорк писателка смело описва емоциите на деца и тийнейджъри – болка и тревожност, тъга и любов. Разбулва и непознати за тях теми, каквато е сексът. Според журито тя никога не отминава в книгите си и най-трудните теми.

Андерсен нашумява с „Говори“ – книга, която излиза още в края на миналия век и описва тъжната история на изнасилено 13-годишно момиче, което онемява вследствие на травмата. Преди няколко години авторката призна, че е споделила с читателите всъщност собствената си история.

Андерсен вече е печелила престижни отличия – например Наградата Маргарет Едуардс, която се връчва от Американската библиотечна асоциация. Получава я за приноса си в областта на литературата за деца и млади читатели. Отличието на името на Астрид Линдгрен сега ще ѝ донесе и финансово поощрение в размер над половин милион евро.

Първите ѝ опити в занаята са още от втори клас – обича и да чете, най-вече фантастика и фентъзи. Сама признава обаче, че никога не е и мечтала да стане писател. На 16 заминава за Дания, където живее, учи и работи в свинеферма. След завръщането си в Щатите, е продавачка в магазин за дрехи.

Намира си работа на свободна практика – във вестник, и опитва да пише, но първоначално получава само откази. Пробивът ѝ е именно „Говори“ – през 1999-а.

Характерно за нея е това, че винаги посочва проблемите, които изживяват тийнейджърите. Много често тръгва от реална история, от истинско събитие – като например във Fever 1793, в която ни връща към епидемия от жълта треска отпреди столетия. Разкъсваща сърцето е например и Wintergirls, която представя последствията от булимията и анорексията и проблемът, който са те за младите хора. Най-известната ѝ серия за малки деца пък се казва Vet Volunteers и разказва за петима приятели, които помагат на животните.

Много от книгите на Андерсен са в препоръчителните списъци за четене в американските училища. Самата тя има четири деца.

335058516_647392710527578_2313540507331823034_n

Възпоменателната награда Астрид Линдгрен се връчва на писатели, илюстратори или популяризатори на четенето. Създадена е от шведската държава през 2002-а в чест на големия майстор на детската книга Астрид Линдгрен

Информация и снимки: Astrid Lindgren Memorial Award,  „Уикипедия“ и фейсбук

Прочетете още

letter-2742643_1280

Времеубежище, демонтаж или сглобка – търси се дума на годината

Изборът е между общо десет Анкетата на сайта „Как се пише“ спечели популярност още с …