На фокус
Начало / Свят / 13 са претендентите за Наградата за литература на Европейския съюз

13 са претендентите за Наградата за литература на Европейския съюз

Съревнованието се провежда по нов регламент

eupl-2023-nominated-authors-812b9

Номинираните бяха обявени на фестивала BolognaBookPlus. От миналата година правилата за престижното отличие са променени – на национално ниво сега се излъчва само един претендент с книга. После жури, съставено от седем души, избира краен победител и носител на отличието.

Идеята на наградата е да направи видими творци, които досега не са били познати извън границите на страната си. Затова и за приза могат да се състезават писатели, чиито книги не са били преведени на повече от четири езика, а самата книга трябва да е най-много четвъртата, която са създали.

Всяка година в надпреварата участва една трета от страните, включени в програма „Творческа Европа – общо 41 на брой. На ротационен принцип през тази 2023-а това са Армения, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Косово, Лихтенщайн, Люксембург, Черна Гора, Полша и Швеция.

Сред номинираните през 2023-а пък са черногорецът Илия Джурович, чехът Ондржей Щиндъл, лихтенщайнката Анна Оспелт и други. Кой ще е притежател на наградата през 2023-а, ще разберем на 28 април в рамките на Лайпцигския книжен панаир.

България е излъчила досега четирима победители – Калин Терзийски през 2011-а, Милен Русков през 2014-а, Ина Вълчанова през 2017-а и Георги Бърдаров преди две години

Информация и илюстрации: euprizeliterature.eu

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Un-inedit-de-Michel-Foucault-publie-en-mai-en-France

Мишел Фуко проговаря отново

Ценен труд от архивите му ще се появи Знаменитият философ – подобно на много други …