Начало / Читателски дневник / Четворката на март

Четворката на март

Във всички емоционални багри са книжните акценти на третия месец от 2023 г.

файл за изтегляне
 Започваме с хубав спомен от старите ленти – Автобиографията на Чарли Чаплин излезе в ново издание, след като нашумя в края на 70 – те. Великият актьор пише книгата си на преклонна възраст, когато славата вече го е застигнала. С любопитство я разгръщаме днес, във времето на дигиталния образ. Чаплин тръгва от задните дворове на Лондон, откъдето се опитва
238411_bда се измъкне на всяка цена. Слабо образован, той зарязва училището за да се издържа, тъй като майка му, която е актриса, губи гласа си, не може да работи и полудява. Преглъщаме този факт и се възхищаваме на неговата амбиция, на първите му стъпки на театрална сцена, после как попада в киното, а най-вече как измисля Скитника, който буквално слиза от екрана със своето бастунче и смешна походка, за да се превърне в културна емблема на малкия човек в Европа и Америка от началото на 20. век. Уникалното в тази книга е, че геният успява да се надсмее над трагичните мигове в живота си и да сподели без мания за величие най-щастливите.
–––––––––––-
Забавляваме се от сърце с „Ариол“ – популярен френски комикс, пълен с 12 свежи ситуации в238637_b училище и вкъщи. Те са напълно реалистични, защото всички вършим магарии. От друга страна книжката сериозно ни замисля по отношение на чувствителността на децата. Ариол не е приказен герой, той е малко магаре с  очила, живее в краен квартал, ходи на училище, на кино, спортува и иска да стане силен като Рицаря кон – неговия герой. За капак е влюбен в миловидна и капризна кравичка, която чисто по женски кокетничи със своята красота. Отличничката на класа им пък е една нахална муха, тя дразни всички, но никой не ù обръща внимание, а учителят по физическо е съвсем изкукуригал, импозантен петел. Качествата на тези образи всеки читател може да оприличи на хора от близкото си обкръжение.
––––––––––––-
 Плашим се, но и съпреживяваме „Болница за безсмъртни създания“ – роман в модерния жанр „ърбан фентъзи“, който се чете както от тийнейджъри, така и от възрастни. Книгата е 238435_bдебют на Александрина Крушарска, млада авторка с медицинско образование и представлява любопитен поглед върху хората в бели престилки, въплътени в нечовешки облик. Един от тях създава в покрайнините на София зловещо здание, за да „поправя“ покосените от различни травми и епидемии безсмъртни видове, които се оказва, че също страдат. Те без проблем се смесват с простосмъртните в болницата и извън нея, използвайки всякакви магични дабри, понякога и шмекерии, с цел да ги подчинят, докато една студентка по медицина не реши да се преструва, че им вярва, за да се спаси. В крайна сметка това ù коства сърцето, защото тя се влюбва в могъщо същество, което трябва да жертва много от себе си заради една жена. Посланието на книгата, подобно на приказката за Красавицата и Звяра е, че любовта винаги преобразява.
–––––––––––––
Не спираме да обичаме с романтичната история на Колийн Хувър „Всичко започва с нас“ – продължение на романа „Никога повече“. Втората книга е писана по молба на читателите на авторката в Тик Ток. Там тя е феномен без прецедент в популярната литература, с ревностна многомилионна аудитория. Затова читателите ù искрено се възмущават от домашното насилие в първата книга и тръпнат, когато героинята се отървава от една токсична връзка и започва отношения с различен от предишния мъж. Те искат да са сигурни, че няма да238579_b направи крачка назад. Или пък ще? Колйин Хувър има професия, благодатна за писането на романи – като социален работник тя е влизала е в много домове и е виждала не един съсипан брак. За горчив пример ù служи и този на родителите ù. Майсторка на диалозите и терапевтичните състояния, Колийн умело редува сцени на страст и колебливост у своята героиня, която трябва да ни убеди, че няма да рискува живота на своето дете в поредната си връзка.

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …