Начало / България / От любов към България

От любов към България

Книги описват миналото и красотата ѝ

nikolay-hristov-_sDwr2OlTmg-unsplash

3 март се превърна в ден за политически полемики – мненията дали това е празник, или не, са в двете крайности. Както всъщност свикнахме да се случва с всичко значително напоследък.

Но България е една – и пред красотата и историята ѝ просто свеждаме глава. Всеки от нас я усеща по различен начин, общото е, че е наша родина, сега и завинаги.

Вдъхновението да научим повече за нея – да я погледнем през чужди очи, ни помага и днес да разширим представата си за България. Именно книгите помагат това да се случи.

Ето няколко томчета, които съдържат и красотата, и миналото на нашата родина – четат се с усмивка и грейнали очи

332072655_732160741841835_4774526398184431807_n

Българите в историята и сега

Паралелът прави Живко Войников, който предлага своя труд в два тома „Заблуди и факти за древните българи“. Първата книга е посветена на теории за нашия произход, а втората – на изборите, които са правили предците ни.

„Заблуди и факти за древните българи“ е любопитна и с това, че нейният автор всъщност не е професионален историк. Той е лекар по образование, но миналото го привлича силно. Доказателство са книгите му за българо-сръбските отношения, за контактите ни с Унгария, за Източния въпрос.

57-годишният старозагорец ни връща в „Заблуди и факти за древните българи“ чак до Анонимния латински хронограф, където търси повече информация за прародителите ни. Приносът му в този род книги е, че той не следва само византийски учени, както обикновено изгражда тезите си нашата официална историография. Сведенията, които предлага, идват и от по-малко известни източници като Нартския епос.

Настоящият труд е замислен всъщност като петтомник, така че Живко Войников тепърва има с какво да ни изненада!

334301188_152844474308398_6703525229717687409_n

Отново назад във времето

„Розата на Балканите“ също се заравя в миналото ни – Иван Илчев обаче съставя така двата тома, носещи това заглавие, че да грабне погледите на любопитните читатели. При това тук говорим за историк от най-голям калибър – професорът е ректор на Софийския университет в продължение на два мандата, а заедно с това е и член-кореспондент на БАН повече от десетилетие.

Идеята за настоящата книга е от първите години на века – сам проф. Илчев признава, че се е родила след изчитане на всевъзможни теории за нас, българите. Казва, че е искал да създаде един уравновесен поглед към миналото ни, без добре познатите от последно време мании за величие. И заедно с това – интригуваща книга, която да се чете като роман.

Професорът тръгва от далечното ни минало, изрежда военните успехи от Средновековието, описва и периода „под сянката на султана“. Стига и до първите десетилетия на миналия век, които са като пъстър килим от събития в нашата държавност.

334633084_585288670184818_8451018381166376164_n

Красотата на родината

Ето такъв поглед ни липсваше към България – без задължително да е обременен от минало, факти, имена… Иван Панкев е пътешественик и фотограф, който на практика е обиколил света. Но… винаги му домъчнява за родината. Най-много обича планините – затова е логично, че и първата му книга е именно „Планините на България“.

Тя е красиво признание в любов към родината – съдържа 54 фотописа, както и много други снимки. Иван увлича и с написаното, и със сниманото – и успява да направи така, че сърцата на читателите да забият в ритъм с неговото!

Затова е и двойна радостта, че приключението продължи с „България нашир и надлъж“. Тук вече пейзажът не е точно планински – Иван Панкев се впуска в обиколка на любопитни, тайнствени или пък направо свещени за българите места. Пътеписите са 31, а снимките над 200.

А и двете му книги всъщност са от онези, които с радост да завещаем на поколенията… Като самата България!

Заглавията подбра Краси Проданов
Снимки: Nikolay Hristov и Mikhail | luxkstn за Unsplash

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …