Начало / Автори / Пол Остър: „Съвременният човек е вманиачен в насилието“

Пол Остър: „Съвременният човек е вманиачен в насилието“

Пукнатините в обществото се превръщат в пропаст

FmR23Z1XgAAa9Cs

Писателят издаде 100-странично есе, наречено Bloodbath Nation, в което обръща внимание върху това, че обществото е все по-разделено и е склонно да урежда проблемите си изключително чрез насилие. Публикацията е съпроводена от впечатляващи снимки на фотографа Спенсър Острандър – от места, на които е имало масова стрелба в САЩ.

75-годишният автор прави и едно голямо признание в Bloodbath Nation. Той разказва факт от семейната си история, който научил едва като зрял човек. През 1919бабата на писателя застрелва своя съпруг или дядо на Пол Остър. Тогава баща му е на крехките 6. Съдът оправдава убийцата под предлог, че е с нарушено душевно здраве. „Отиват да живеят в Ню Джърси – пише Остър, – и баща ми израства в едно съсипано семейство. Не просто, че децата са били без баща, те растат със съзнанието, че майка им го е убила.”

Писателят споделя смразяващи кръвта факти. От 1968-а досега в САЩ са застреляни около 1,5 млн. американци. Жертви на стрелба всяка година стават нови 40 хил. души. Регистрирани са близо 400 млн. оръжия – повече от самите американци.

Цифрите са толкова огромни, така катастрофални – продължава Пол Остър, – че човек трябва да се запита: „Защо Америка е толкова различна, защо сме най-насилствени от целия Запад?“ Пукнатините в обществото се превръщат в пропаст.

Самият писател никога не е притежавал лично оръжие. А си обяснява страстта на американците към оръжие с колониалното минало на страната. Заселниците първо унищожават коренното население, а после започват да превозват от Африка роби. И в двата случая става въпрос за контрол, който упражняват върху другите.

Пол Остър се изказва скептично по отношение на регулациите за притежаване на оръжие. Казва, че съдбата на нещо такова ще е като забраната за алкохол. Въведена през 1919-а, тя издържа до 1933 г. По-скоро вижда възможност за промяна в осъзнаването на този проблем от страна на самите американци.

Красноречиви са и снимките на 38-годишния Острандър. Те показват местата, на които е имало стрелба и много убити – но по правило без хора в кадъра

Book World Bloodbath Nation

Bloodbath Nation е първата книга на Пол Остър след смъртта на сина му. Даниел почина миналата година едва на 44. Оказва се забъркан в убийство още на 18. Цял живот се бори със зависимостите си от наркотици. След смъртта на собствената му дъщеря – и внучка на Пол Остър, едва десетмесечно бебе, Даниел е обвинен в немарливост. После довършва сам себе си с дрога.

Пол Остър включва често мотиви със сина си в своите книги. За първи път това се случва в „Изобретяване на самотата“, в която описва отношенията и със собствения си баща. За Даниел пише и в своята „Нюйоркска трилогия“. Точно тя му носи и признание в света на литературата. Преди няколко години писателят беше номиниран и за „Букър“ за книгата „4 3 2 1”.

Информация и снимки: Faber Books24newshd.tv и washingtonpost.com

Прочетете още

Luiz2

Заглъхна завинаги ангелската Луиз Глик

Поетесата почина на 80 Родена през 1943-а, тя носеше и етикета на най-голяма съвременна американска …