Начало / Любопитно / Французите изкупиха книгите на новата нобелова лауреатка

Французите изкупиха книгите на новата нобелова лауреатка

Тиражите се изчерпаха светкавично

Annie_Ernx

Издател на Ани Ерно е Gallimard – само от миналия четвъртък, когато беше обявено, че именно тя печели Нобеловата награда за литература, от издателството са поръчали 900 хил. бр. нов тираж от книгите на 82-годишната писателка.

Сред най-търсените е дебютният ѝ роман La Place или „Мястото, чрез който тя налага особения си автобиографичен стил. Читателите разграбват също така Les Années – тя пък се смята за книгата на живота ѝ. Засилен е интересът и към L’Événement, която описва нелегалния аборт на млада студентка – и тук Ерно споделя собствените си преживявания, колкото и мъчителни да са те.

Хората моментално започнаха да търсят книгите на Ани Ерноразказва Елоди Морзи, която работи в парижка книжарница. – Съобщиха в четвъртък, че тя печели наградата, и същата вечер вече нямахме никакви наличности в склада.”

Плановете на Gallimard са да зареди книжарниците с нов милион бройки от творбите на Ерно за коледния период, тъй като се очаква, че книгите на писателката ще са и сред най-търсените за подарък. При това издателството е известно напоследък с политиката си да не прави допечатки на вече излезли книги. Една от причините е поскъпващата хартия, която на всичко отгоре често липсва.

От Gallimard обаче вече имат опит с носители на Нобеловата награда – двама техни автори се сдобиха с най-престижното литературно отличие в последните години. През 2008-а това стори Льо Клезио, а шест години по-късно нобелов лауреат стана и Патрик Модиано. Тогава продажбите и на двамата скочиха поне четири пъти.

При това френската публика се радва през 2022-а и на нова книга от актуалната носителка на Нобеловата награда за литература. За последния месец преди церемонията от Le jeune homme, както е заглавието, са се продали 54 хил. бр. Очаква се сега интересът към нея рязко да нарасне.

Повишен е интересът към книгите на Ани Ерно и в американските книжарници. Трудно е да се намери нещо нейно в Ню Йорк, а все по-проблемни са поръчките и в „Амазон”. Самата тя се срещна с публика в книжарница „Албертин“, която се намира в Ъпър Ийст Сайд в Ню Йорк. Билетите за събитието свършили още преди да стане ясно, че французойката печели наградата. Така че в деня на четенето книжарницата се оказала обсадена от любопитни зрители, желаещи да видят на живо Ерно.

Литературата е единственият начин да се доближа до това, което наричам истина или реалност”, каза между другото пред нюйоркската си публика Ани Ерно. Наградата си тя възприема като ангажимент да продължи борбата с несправедливостта, на която са подложени жените и всеки друг. Самият френски президент заяви публично, че книгите на Ерно изразяват гласа за „свобода на жените и забравените”. Тя обаче е сред критиците на Макрон – включително заради неубедителните му действия по отношение на борбата с климатичните промени.

c508895324

Ани Ерно отсъства от българските книжарници – и тази липса си личи сега повече от отчетливо. През годините са преведени само две нейни книги – и то още през 80-те и 90-те на миналото столетие

Информация и снимки от  „Уикипедия“Swiss Life и senegal.detailzero.com

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …