Начало / Ревюта / Две книги за волята да надмогнеш обстоятелствата

Две книги за волята да надмогнеш обстоятелствата

Книжните портрети и автобиографии са търсено четиво

188ac91847d8406c462f7a60518d5317

Жанрът бележи разцвет – може би такива личности се превръщат в крехки опори в нашите раздирани от противоречие времена. Сега например попадаме на музикант и спортист, като и двамата подсещат, че волята и постоянството могат да донесат удивителен резултат.

Факт е, че и Рафаел Надал, и вокалистът на KISS Пол Стенли имат своя специфична рецепта за успех. Ясно е, че тя няма как да бъде повторена или пък просто нашите таланти се крият в нещо друго, но въпреки това сюжетите на тези два живота могат да послужат за вдъхновение. А това и правят – въпреки че двамата са представители на различни поколения. Стенли израства в следвоенните години, като семейната му история е повече от сложна. Надал пък е от голяма испанска фамилия – работи върху таланта си в привидно спокойното последно десетилетие на миналия век.

Въпреки различните поприща, двамата си приличат по това, че са привлекли погледите на милиони – и са станали кумири; всеки по своя си начин. Затова ви препоръчваме тези две книги, в които е животът им

dve

Рафаел Надал избира тениса 3-годишен

Доминик Блис описва в „Рафа Надал“ пътя му от Майорка до световните тенис подиуми. Малкото скромно момченце расте в семейство на ресторантьор и домакиня, но пример за него са и чичовците му – Мигел е бил дори национал във футбола, а Тони пък е тенисист. Точно той се захваща да тренира хлапето. А че има талант, е ясно на всички – налага се сред световния елит изключително рано, като до днес е наричан Краля на клея. В книгата има и много технически подробности, които ще задоволят и всеки, който има вземане-даване с тениса.

Пол Стенли подкрепя хората с проблеми

Вокалистът на KISS има вродена деформация на външното ухо и се изявява в клипове и специални акции на организация, която помага на хора, страдащи от подобни проблеми. Иначе в „Музиката – моят грях” думата взима самият той – книгата представлява автобиография, която разкрива проблемите му като дете, но и смелостта да застане открито на сцената и да изяви таланта си. Самият той казва, че се изправя пред всички тук без маска – за разлика от сценичните си изпълнения. Между другото, един от звездните мигове на Пол е участието му в световноизвестния мюзикъл „Фантомът на операта”. Иначе има сложен произход и сложна съдба – в жилите му тече немска, полска и чешка кръв. Що се касае до славата – „Музиката – моят грях” я описва най-добре.

Още три вдъхновяващи примера

tri

„Юрген Клоп” – простичкото заглавие, което е избрал Елмар Невелинг, разкрива, че томчето е посветено на бившия футболист и настоящ треньор, с чието име се свързват успехите на отбори като „Борусия” (Дортмунд) и „Ливърпул”. Бунтар и тактик едновременно – мисията е възможна, ако се казваш именно Юрген Клоп.

„Да докоснеш небесата”Майк Хорн разкрива как да превърнем живота в приключение; може би не като неговия, който включва спускане по Амазонка, 40 хил. км по Екватора или прекосяване на Северния полюс в условията на полярна нощ. Приключенецът умело премахва границата между възможно и невъзможно, подсещайки всички свои читатели, че сами налагаме границите пред себе си.

„Жената, която има план” – това е Мей Мъск, която допълва подходящо правилото, че зад всеки гениален мъж стои още по-гениална жена… в случая майка. Онова, което ни се струва невероятно в уменията на Илон Мъск, всъщност е отгледано и подхранвано от усилията на тази жена да се пребори с живота и да даде шанс за нещо по-добро на трите си деца. Но на първо място самата тя заслужава поклон!

Книгите подбра Краси Проданов

Прочетете още

417480515_346483388466595_375665272624375763_n

Детска книга за лятото – първа среща с Анна Кадабра

Ето едно прекрасно приключение за горещите дни Анна Кадабра е създадена от Педро Маняс – …