Начало / Ревюта / Две книги за волята да надмогнеш обстоятелствата

Две книги за волята да надмогнеш обстоятелствата

Книжните портрети и автобиографии са търсено четиво

188ac91847d8406c462f7a60518d5317

Жанрът бележи разцвет – може би такива личности се превръщат в крехки опори в нашите раздирани от противоречие времена. Сега например попадаме на музикант и спортист, като и двамата подсещат, че волята и постоянството могат да донесат удивителен резултат.

Факт е, че и Рафаел Надал, и вокалистът на KISS Пол Стенли имат своя специфична рецепта за успех. Ясно е, че тя няма как да бъде повторена или пък просто нашите таланти се крият в нещо друго, но въпреки това сюжетите на тези два живота могат да послужат за вдъхновение. А това и правят – въпреки че двамата са представители на различни поколения. Стенли израства в следвоенните години, като семейната му история е повече от сложна. Надал пък е от голяма испанска фамилия – работи върху таланта си в привидно спокойното последно десетилетие на миналия век.

Въпреки различните поприща, двамата си приличат по това, че са привлекли погледите на милиони – и са станали кумири; всеки по своя си начин. Затова ви препоръчваме тези две книги, в които е животът им

dve

Рафаел Надал избира тениса 3-годишен

Доминик Блис описва в „Рафа Надал“ пътя му от Майорка до световните тенис подиуми. Малкото скромно момченце расте в семейство на ресторантьор и домакиня, но пример за него са и чичовците му – Мигел е бил дори национал във футбола, а Тони пък е тенисист. Точно той се захваща да тренира хлапето. А че има талант, е ясно на всички – налага се сред световния елит изключително рано, като до днес е наричан Краля на клея. В книгата има и много технически подробности, които ще задоволят и всеки, който има вземане-даване с тениса.

Пол Стенли подкрепя хората с проблеми

Вокалистът на KISS има вродена деформация на външното ухо и се изявява в клипове и специални акции на организация, която помага на хора, страдащи от подобни проблеми. Иначе в „Музиката – моят грях” думата взима самият той – книгата представлява автобиография, която разкрива проблемите му като дете, но и смелостта да застане открито на сцената и да изяви таланта си. Самият той казва, че се изправя пред всички тук без маска – за разлика от сценичните си изпълнения. Между другото, един от звездните мигове на Пол е участието му в световноизвестния мюзикъл „Фантомът на операта”. Иначе има сложен произход и сложна съдба – в жилите му тече немска, полска и чешка кръв. Що се касае до славата – „Музиката – моят грях” я описва най-добре.

Още три вдъхновяващи примера

tri

„Юрген Клоп” – простичкото заглавие, което е избрал Елмар Невелинг, разкрива, че томчето е посветено на бившия футболист и настоящ треньор, с чието име се свързват успехите на отбори като „Борусия” (Дортмунд) и „Ливърпул”. Бунтар и тактик едновременно – мисията е възможна, ако се казваш именно Юрген Клоп.

„Да докоснеш небесата”Майк Хорн разкрива как да превърнем живота в приключение; може би не като неговия, който включва спускане по Амазонка, 40 хил. км по Екватора или прекосяване на Северния полюс в условията на полярна нощ. Приключенецът умело премахва границата между възможно и невъзможно, подсещайки всички свои читатели, че сами налагаме границите пред себе си.

„Жената, която има план” – това е Мей Мъск, която допълва подходящо правилото, че зад всеки гениален мъж стои още по-гениална жена… в случая майка. Онова, което ни се струва невероятно в уменията на Илон Мъск, всъщност е отгледано и подхранвано от усилията на тази жена да се пребори с живота и да даде шанс за нещо по-добро на трите си деца. Но на първо място самата тя заслужава поклон!

Книгите подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

36271346-062e-4b80-8b86-99b0aedb94cd

„Никога, никога“ напомня: предопределени сме за любов

Книга, писана на четири ръце и за две сърца За създаването на романа усилия обединяват …