Начало / Автори / Салман Рушди и Уелбек са с най-голям шанс за Нобелова награда

Салман Рушди и Уелбек са с най-голям шанс за Нобелова награда

Името на победителя ще знаем след броени часове

Nobel-Prize-for-Literature-2022-Could-any-Colombian-writer-aspire

Литературните експерти прогнозират, че тази година Шведската академия ще обърне поглед към известен писател. Почти се превърна в традиция победителят в надпреварата да е неочакван. Сега обаче според мнозина изборът е сведен между пострадалия при зверско нападение Салман Рушди и провокативния Мишел Уелбек.

Последното издание на конкурса завърши с малко очакван победител – танзаниеца Абдулразак Гурна. Същото може да се каже и за спечелилите преди това Луиз Глик, Петер Хандке или пък Боб Дилън.

Изненадата тази година може да е в това, че академията ще избере известен писател”, казва къде на шега, къде на сериозно Бьорн Виман, който е редактор в шведския вестник Dagens Nyheter.

Академията преживя и сериозен сексуален скандал през 2018-а – това стана причина тогава Нобелова награда да не се присъди. Според декларираните от нея принципи, най-важно е равноправието – еднакво застъпени трябва да са мъжете и жените, а също и отделните световни региони. В потвърждение на това, през последните години призът получиха две жени и двама мъже – от Африка, Америка и Европа.

Ако след миналогодишния победител от мъжки пол потърсим по пътя на логиката жена за носител на Нобеловата награда, най-вероятно ще трябва да избираме между Маргарет Атууд, Ан Карсън, Джойс Каръл Оутс, Ани Ерно или Мариз Конде. Сред споменаваните имена е също и Людмила Улицка.

Една награда за Улицка – продължава коментара си Виман, – ще предизвика много разнопосочни мнения.” Според него такава стъпка ще даде нов тласък на съпротивата срещу действията на Кремъл, но в същото време може да се приеме и за подкрепа за руската култура във време на война.

Залагания за Нобеловата награда приемат и някои букмейкърски агенции. С най-добър коефициент е точно Мишел Уелбек. От дълго време той е и сред най-продаваните автори, а заедно с това е изключително много превеждан от родния му френски.

В обращение са и други имена – например на кениеца Нгуги ва Тхионго, унгареца Ласло Краснахоркаи, американците Томас Пинчън и Дон ДеЛило. Шведският критик Йонас Тент дори напомня, че досега американските постмодернисти са оставали пренебрегвани – и може би е настъпил техният ред.

Повече от десетилетие пък наградата не е оставала и на самия Скандинавски полуостров. Най-сериозните „домашни” кандидати са норвежците Карл Уве Кнаусгор и Юн Фосе.

nobel

Носителят на Нобеловата награда за литература през 2022-а ще бъде оповестен на 6 октомври

Информация и снимки от „Уикипедия“awardworld.net и news.trenddetail.com

Прочетете още

Luiz2

Заглъхна завинаги ангелската Луиз Глик

Поетесата почина на 80 Родена през 1943-а, тя носеше и етикета на най-голяма съвременна американска …