Начало / Автори / И една от най-популярните английски писателки ни напусна

И една от най-популярните английски писателки ни напусна

Силата ѝ бяха историческите романи

91e01e2894

Хилари Мантел отрасва в следвоенните десетилетия – това се е подпечатало и върху съдбата ѝ. Макар да е икономист и правист по професия, работи всичко възможно – например като продавачка, учител или пък социален работник, също търговски представител.

Сбъдната мечта за нея е работата като учител в Ботсвана. Живее за известно време със съпруга си, който е геолог, и в Саудитска Арабия. А към писалката посяга заради изолацията си в чужбина и докато е болна. Първият ѝ опит е роман за Френската революция, който обаче остава непубликуван дълго време.

Дебютира на 33 с книга, наречена Every Day Is Mother’s Day. Големият ѝ пробив обаче идва едва в нашия век – с поредица за Томас Кромуел, британски държавен деец от времето на Хенри VIII. „Вълци”, първата книга от серията, впечатлява критиката и дори печели наградата „Букър” през 2009 г. По-късно се появява и успешен сериал. Успехът ѝ затвърждава и следващият роман от поредицата – „Доведете труповете”, който също носи „Букър” на авторката си.

Динамичните исторически сюжети, пресъздаващи и философията на ония времена, правят Мантел една от най-уважаваните авторки в Обединеното кралство изобщо. Потвърждение за това е и фактът, че през 2016-а тя е удостоена с рицарско звание на Ордена на Британската империя за цялото си творчество.

С годините обаче показва, че талантът ѝ е разностранен – пише хубави пътеписи, например за годините в Джида, Саудитска Арабия, там твърди, че е прекарала най-хубавото време в живота си. Обича и кратката форма – потвърждение е сборникът с разкази „Убийството на Маргарет Тачър”.

С книгите си Хилари Мантел „разчупва жанровите ограничения на историческия роман, пишат по повод смъртта ѝ и българските ѝ издатели от „Еднорог”. А книгите ѝ причисляват към „най-забележителните романи на нашия век”.

hill

Автори като нея блестят толкова ярко, че ни се струва трудно някой да напише толкова увлекателни, четивни и човешки едновременно книги – при това в сложния исторически жанр. А Хилари Мантел само ще ни липсва – след като ни напусна сега на 70

Информация и снимки от Sky News и Sweden Posts English

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …